Tuinaanleg en onderhoud

Boom kopen voor een kleine tuin? Hier moet je op letten

Boom kopen voor een kleine tuin? Hier moet je op letten
Een groene leefomgeving is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor jezelf. Daarom is het aan te raden om je tuin lekker groen in te richten. Ook wanneer je over een kleine tuin beschikt, heb je genoeg opties om bomen en planten te plaatsen. In dit artikel lees je meer over waar je op moet letten wanneer je een boom wilt kopen voor een kleine tuin.

Weet welke bomen geschikt zijn voor kleine tuin

Als eerst is het in ieder geval goed om je een beetje in te lezen en er zo achter te komen welke bomen wel of niet geschikt zijn voor een klein oppervlakte. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat de wortels van de boom net zo breed worden als hoe hoog de boom is. Een boompje van één meter heeft dus ook brede wortels van één meter.

Compacte bomen zoals leibomen en walnootbomen zijn ideaal voor kleine tuinen. Ze bieden volop groen en privacy zonder al te veel ruime in te nemen. Dit soort boompjes kun je in een grote bak planten of op een mooie plek in de tuin zetten. Zorg er wel voor dat de kuip of de bak waarin de boom staat water kan doorlaten om eventueel 'verzuipen' van de boom te voorkomen.

Let op de plek waar je een boom plant

Wanneer je over genoeg ruimte in de tuin beschikt, hoef je je niet zo druk te maken over waar je een boom precies plant. In een kleine tuin is dat wel even anders. Veel bomen in kleine tuinen staan na een aantal jaar groeien namelijk veel te dicht op een muur of een schutting van bijvoorbeeld je buren.

Dat kan voor problemen zorgen omdat de wortels voor een onregelmatig oppervlakte zorgen en omdat er overlast kan komen van gevallen bladeren. Plaats een boom dus altijd op voldoende afstand van een muur of schutting en onthoud dat de ondergrond bij de boom nodig is om de boom te voeden. Plaats je de boom midden op een grasveld dan kan het zijn dat het gras direct onder de boom uitdroogt.

Leibomen kunnen ook dienen als afrastering

Om het nog even over leibomen te hebben: deze bomen kun je inzetten met een dubbele functie. Naast het feit dat je ervan kunt genieten als boom en extra groen in je tuin is het de ideale boom om te gebruiken als natuurlijke afrastering. Meerdere leibomen naast elkaar lijken namelijk net op een hek en zorgen daarmee voor voldoende schaduw, verkoeling en privacy.

Vroeger werden leibomen veel gebruikt bij boerderijen en landhuizen als bescherming tegen de zon. Na een lange warme dag bleef het in huis lekker koel door de aanwezigheid van de bomen als natuurlijke afrastering. Gebruik je de leibomen dus ook hiervoor dan zorg je voor een groene tuin met extra functie zonder dat je daar veel ruimte aan kwijt bent. Doordat het groen van leibomen in rekken zit bespaar je veel ruimte.

Ook interessant