Bij nieuwbouw bespaar je jaarlijks meer dan 7000 euro aan verwarmingskosten

  BE   19 september 2022 Bron: Embuild Vlaanderen
Bij nieuwbouw bespaar je jaarlijks meer dan 7000 euro aan verwarmingskosten
Huishoudens met fossielvrije nieuwbouw besparen aanzienlijk op hun verwarmingskosten. Jaarlijks gaat het om meer dan 7000 euro in vergelijking met een oudere woning en meer dan 1000 euro in vergelijking met een recente of pas gerenoveerde woning. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Embuild Vlaanderen. Huishoudens met een fossielvrije nieuwbouw zijn het best gewapend tegen een oplopende energiefactuur, want zij voldoen aan de hoogste energievereisten en zij zijn immuun voor de stijgende gasprijzen. Aangezien huishoudens met plannen voor een nieuwbouwwoning vandaag al inzetten op de hoogste isolatiegraad, de nieuwste ventilatie en kiezen voor hernieuwbare energietoepassingen, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om in een energiepakket fossielvrije nieuwbouw versterkt aan te moedigen.

Uit de analyse van Embuild Vlaanderen blijkt dat huishoudens met een fossielvrije nieuwbouw elke maand 595 euro besparen aan verwarmingskosten in vergelijking met een oudere woning die verwarmt met gas. Dat komt op een besparing van 7137 euro per jaar. In vergelijking met een recente of gerenoveerde woning op gas die nog niet voldoet aan E30, bespaar je met een fossielvrije nieuwbouwwoning 110 euro per maand of 1170 euro op jaarbasis.

ďNieuwbouw is vandaag ontzettend energie-efficiŽnt met hernieuwbare energie en een hoge isolatiegraad. Ook blijken warmtepompen al vaak de voorkeur te krijgen op fossiele energiebronnen. Met nieuwbouw neem je dus een voortrekkersrol op. En dat is niet alleen goed voor je energiekosten, maar dat is ook conform de doelstelling van de Vlaamse regering om binnen ťťn generatie al onze woningen fossielvrij te makenĒ, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Wie een nieuwbouwproject overweegt, stelt dit best niet te lang uit. De hypothecaire rente is vandaag nog steeds erg laag, maar zou in de toekomst wel kunnen stijgen. Bovendien kan u dan ook onmiddellijk profiteren van een lagere energiefactuur. Aangezien de hoge energie-efficiŽntie van nieuwbouw zowel op korte als lange termijn duurzaam is, vraagt Embuild Vlaanderen aan de Vlaamse regering om duurzaamheidscriteria sterker op te nemen in haar overleg rond kredietverlening met de banken. Want ook op Europees niveau schuift men intussen het belang van duurzaamheid bij kredietverlening sterk naar voren.

ďIn plaats van 595 euro per maand extra te moeten betalen aan een energieleverancier, zou je voor dit bedrag een lening van 110.000 euro op 20 jaar kunnen aangaan. Dit is 110.000 euro die je bijkomend kan investeren in de waarde van je nieuwbouwwoning, in plaats van deze te moeten afgeven aan je energieleverancierĒ, aldus Marc Dillen.

Toestand september 2022Verwarmingskost/jaarVerwarmingskost/maand
Oude woning 8451704
Recente woninggerenoveerde woning2484207
Fossielvrije nieuwbouw1314110


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo