Verbouwen

Beschadigd beton: hoe kun je dit oplossen?

Beschadigd beton: hoe kun je dit oplossen?
Beton is veelgebruikt materiaal in de bouw. Maar ook betonvloeren zijn helemaal terug van weggeweest. Vooral in bedrijfspanden zie je weer steeds vaker. Ze geven bedrijfsruimtes een strakke en industriële uitstraling die momenteel als zeer modern beschouwd wordt. Maar hoe stevig beton ook is, het is op de lange termijn onontkoombaar dat beton schade oploopt. Voor de veiligheid is het van belang om betonschade op tijd te laten repareren door een betonreparatie bedrijf.

Waardoor beschadigt beton?

Vaak is betonschade niet zo moeilijk te herkennen. Een grote scheur verraadt bijvoorbeeld dat het beton niet meer in goede staat is. Maar er kunnen natuurlijk ook kleinere beschadigingen zijn. Er kunnen stukjes afbrokkelen, of de bewapening van het beton kan aan het roesten zijn geslagen. Dit is wat men vaak betonrot noemt. Dat is te herkennen aan roodbruine, donkere vlekken en in het slechtste geval zelfs zichtbare bewapening. Verschillende andere zaken kunnen ook voor schade aan een betonvloer zorgen. Bijvoorbeeld chemische reacties, mechanische overbelasting of zelfs vorst.

Betonherstel

Het is heel belangrijk dat je beschadigd beton tijdig laat herstellen. Niet alleen zodat de veiligheid gewaarborgd kan blijven, maar ook om het beton te beschermen en verdere schade te voorkomen. Beton repareren en beschermen kan op verschillende manieren. Dat laatste kan bijvoorbeeld door het coaten van het beton om het te beschermen tegen stoffen met een lage pH-waarde. Dit omdat beton zelf een hoge pH-waarde heeft en daardoor gevoelig is voor zure stoffen. Kleine schade aan een betonvloer kan handmatig gerepareerd worden door experts met behulp van cementgebonden mortel. In constructies kan betoninjectie toegepast worden. Bij grotere schadeplekken die de constructieve veiligheid bedreigen kunnen ondersteunende maatregelen nodig zijn.

Calciumchloride

Een punt van aandacht bij betonreparatie is het gebruik van calciumchloride. Dit werd in het verleden gebruikt om de verharding te versnellen, maar is tegenwoordig verboden. Dat heeft een goede reden: het gebruik er van kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de betonconstructie. Let er daarom op dat het bedrijf dat je betonreparatie uitvoert dit middel niet alsnog gebruikt. In principe zou je daarop mogen vertrouwen, maar toch kun je nergens van uitgaan.

Beschadigd beton: hoe kun je dit oplossen?
Bij een betonvloer is schade in de eerste plaats een cosmetisch probleem, en ook in constructies kan beschadigd beton lelijk zijn. Betonrot kan in constructies echter ook een groot veiligheidsrisico zijn. Beschadigingen aan beton kunnen leiden tot instortingen. Zeker bij overkappingen is betonrot erg gevaarlijk. Grijp daarom op tijd in als je tekenen van betonschade waarneemt!

Ook interessant