Belg verbruikt thuis twee keer meer water dan nodig

  BE   8 maart 2023 Bron: RCA
Belg verbruikt thuis twee keer meer water dan nodig
Waterschaarste is geen exclusief probleem van ontwikkelingslanden meer. Ook België is kwetsbaar, en dat ligt meer aan ons gedrag, dan aan de klimaatverandering. Hoog tijd om mensen daarvan bewust te maken, vindt de marktleider in vaatwasmiddelen Finish. Het goede nieuws: een kleine collectieve inspanning kan al heel groot verschil maken. In 2023 bouwt Finish zijn campagnes op deze insteek verder uit, in samenwerking met de water-ngo Join For Water.

Elk jaar op 22 maart vraagt “Wereldwaterdag” aandacht voor het belang van zoetwater en duurzaam beheer van waterbronnen om bewustzijn te creëren over de mondiale waterproblematiek. Ongeveer 2,1 miljard mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater, een cijfer dat stijgt. Volgens recente cijfers zullen tegen 2025 1,8 miljard mensen in landen of regio's met volledige waterschaarste leven en zou twee derde van de wereldbevolking onder waterstress kunnen leven. Het is geen ver-van-ons-bed-show meer.

In de zomer van 2022 maakten ook Nederland, Frankrijk en België kennis met ernstige droogte en watertekorten. En dat kunnen we niet alleen de klimaatverandering in de schoenen schuiven, stelt Cédric Prévedello, wetenschappelijk adviseur bij Aquawal: “In België, zoals bijna overal ter wereld, heeft waterstress minder te maken met klimaat dan met slecht menselijk beheer van de watercyclus. Wereldwijd staan de watervoorraden onder toenemende druk door overmatig verbruik, verspilling en gebrek aan bewustzijn.”

Unieke positie

Ook het waterverbruik van de Belgen is dus (veel) te hoog: 96 liter drinkwater per persoon per dag gaat naar bad/douche (36%), wc spoelen (31%), was (12%), schoonmaak (9%), vaatwas (7%) en keuken (5%). (bron: Engie.be). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat twee keer zoveel als de 50 liter die we dagelijks nodig hebben. Maar precies in die spilzucht met water liggen ook de kansen, en daar wil Finish zich op focussen in zijn campagnes.

"Hier kunnen wij het verschil maken”, ​ zegt Ségolène de Fleurieu, Marketing & Trade Marketing Director at Reckitt Benelux. “Als marktleider in vaatwasmiddelen hebben we een unieke positie om verandering teweeg te brengen. Met onze campagnes willen we consumenten inspireren om hun watergebruik te verminderen, door kleine veranderingen in hun dagelijkse routine. Want daarmee kunnen we allemaal samen een groot verschil maken voor een duurzamere toekomst”.

Finish voert strijd tegen waterschaarste op

Bestaande én nieuwe campagnes

Een simpel voorbeeld. In zowat de helft van de huishoudens in ons land wordt de vaat eerst onder de kraan afgespoeld voor ze in de vaatwasmachine wordt geplaatst. Nergens voor nodig, en zo verspillen we in België gezamenlijk naar schatting 18 miljard liter per jaar. In juli 2022 lanceerde Finish in samenwerking met ngo Join For Water hierrond een grote lokale bewustmakingscampagne ‘Save Water with Finish’.

Na die grootschalige campagne van zomer 2022, werkte Finish samen met Join For Water en Natuurpunt om 10.000 m2 vennengebied herstellen binnen het unieke Turnhouts Vennengebied. Door de waterhuishouding te optimaliseren, kunnen de drooggevallen vennen als nieuwe ‘wetlands’ bijdragen aan een gezond waterecosysteem dat onze watervoorraden beter beschermt en biodiversiteit bevordert.

Ook in 2023 blijft waterschaarste een prioriteit voor Finish en zijn partner Join For Water. De campagne gaat van start op Wereldwaterdag, 22 maart 2023, in België en in Nederland. Finish en Join For Water hebben dit jaar ook besloten hun actie ook buiten onze grenzen uit te breiden via moerasherstelprojecten in Oeganda.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo