Vastgoed

Belg aarzelt om huis te koop te zetten in 2021

Belg aarzelt om huis te koop te zetten in 2021
Na de inhaalbeweging in de tweede helft van 2020 lijkt het erop dat de Belgische vastgoedmarkt zal afkoelen in 2021. Slechts 1 op de 10 respondenten heeft plannen om vastgoed te koop aan te bieden in 2021, een daling van bijna een kwart (- 23%) tegenover een jaar eerder. Dat blijkt uit een onafhankelijk, representatief onderzoek bij 1000 Belgen in opdracht van zoekertjessite Immoweb. Opvallend is dat het gebruik van online schattingstools in 2020 verdubbelde. “In een turbulente vastgoedmarkt zoals die van 2020 willen mensen graag een zicht krijgen op de waarde van hun vastgoed”, aldus Alexandra Belcheva, Chief Marketing Officer van Immoweb.

Een jaarlijks onafhankelijk onderzoek* bij 1000 Belgen in opdracht van Immoweb toont dat de Belg aarzelt om zijn huis op de markt te brengen in 2021. Slechts 10 procent van de Belgen overweegt om vastgoed te verkopen in 2021, dat is een daling van 23% tegenover vorig jaar.

Alexandra Belcheva, Chief Marketing Officer bij Immoweb:
“We zagen in 2020 een uitschieter in vastgoedtransacties vlak na de eerste lockdown. Die inhaalbeweging is nu uitgedoofd, en voor 2021 lijkt de Belg zelfs voorzichtiger te worden.”


Schijnbare stabiliteit op vastgoedmarkt verbergt twijfels van Belg

Uit het onderzoek en uit de cijfers van het Immoweb-platform blijkt dat COVID-19 de vastgoedplannen van de Belg stevig door elkaar schudde. Vooral de eerste lockdown had een stevige impact op aankoop en verkoop van vastgoed, maar die werd vervolgens gecompenseerd door een sterke inhaalbeweging.

Ondanks het feit dat media vooral berichtten over de interesse in huizen met tuinen na de lockdown, blijkt uit de cijfers van het Immoweb platform dat vooral appartementen te koop werden aangeboden in de tweede jaarhelft van 2020. In december zag Immoweb zelfs meer appartementen te koop aangeboden worden dan in december van 2019.

Met al die bokkensprongen in de markt hadden kopers en verkopers het niet makkelijk in 2020. Zowat de helft van de ondervraagden die een huis wilden kopen of verkopen geeft aan dat COVID-19 hen ertoe aangezet heeft om hun plannen te herzien.

Vooral kopers moesten hun plannen aanpassen: bijna de helft zag zich verplicht om zijn aankoop uit te stellen. Bij verkopers was de impact net iets minder groot: 1 op 3 stelde een geplande verkoop uit.

Niet iedereen zag in COVID-19 een reden voor uitstel. Sommigen zagen hun vastgoedplannen net versneld door de COVID-crisis. Een kleine 15 procent van de kopers én verkopers ging sneller dan verwacht over tot een transactie.

Alexandra Belcheva:
“De reden om een vastgoedproject uit te stellen lijkt vooral jobgerelateerd. Bij jongeren speelt vooral onzekerheid over hun financiële situatie. Daarnaast leek de Belg niet zeker of 2020 een opportuun moment was om te kopen of verkopen – sommigen verwachten prijsdalingen in de nabije toekomst, anderen eerder stijgingen. Onder de schijnbare continuïteit van de markt zit dus veel turbulentie en twijfel. Die twijfel zien we ook naar 2021.”


Schattingstool kent sterke opmars: verdubbeling in 2020

Het is in een turbulente vastgoedmarkt misschien niet verwonderlijk dat schattingstools een groei kenden in 2020. Het aantal mensen dat online schattingstools gebruikt is het afgelopen jaar maar liefst verdubbeld van 9% naar 19%.

Daarmee wordt de online schattingstool de 2de meest geconsulteerde bron voor gratis waardebepaling. De schattingstool wordt populairder dan eigen inschattingen (18%), schattingen van gelijkaardige woningen in magazines (17%) en advies van vrienden en familie (13%).

De Immoweb schattingstool, die vorig jaar werd gelanceerd, wordt meteen afgetekend marktleider in het segment. Een kwart van de Belgen (24%) kent de Immoweb schattingstool. 1 op 5 vastgoedverkopers heeft de schattingstool al gebruikt in het afgelopen jaar. Consumenten tonen zich bovendien erg tevreden over het gebruiksgemak van de tool.

Een gratis online schatting blijkt een eerste stap te zijn naar een meer professionele waardebepaling van het vastgoed door een makelaar of vastgoedexpert. 80% van de Belgen die in de afgelopen 12 maanden onroerend goed verkocht hebben, hebben een beroep gedaan op een professionele makelaar of notaris om de waarde van hun vastgoed correct te schatten.

Hans Robben, Head of Seller Business:
“Met onze schattingstool hadden we twee bedoelingen: een zeer waardevol instrument gratis ter beschikking te stellen van de consument én een opstapje bieden naar contactname met een makelaar die een meer precieze schatting van een vastgoed kan opstellen en kan begeleiden bij de verkoop van de woning. We zijn heel blij dat we dit kunnen aanbieden.”

Ook interessant