Badkamers

Badkamer tegels: wat zijn je opties?

Badkamer tegels: wat zijn je opties?
Wil jij graag nieuwe tegels in de badkamer? Op het gebied van badkamer tegels heb je keuze uit veel verschillende kleuren, maten en soorten tegels. Het zetten van tegels is een ingewikkelde klus die veel nauwkeurigheid vereist. Het wordt daarom aangeraden om altijd een ervaren tegelzetter in te schakelen. Je bent dan vast ook benieuwd welke kosten je kunt verwachten. In dit artikel lees je over alle opties die je hebt wanneer je kiest voor nieuwe badkamer tegels. Ook lees je over de kosten en de voordelen van een tegelzetter.

Badkamer tegels: welke soorten zijn er?

Badkamertegels zijn speciaal ontwikkelt voor in badkamers: deze tegels hebben andere eigenschappen dan tegels voor bijvoorbeeld in de keuken. Het is van belang dat de tegels voor in de badkamer vochtbestendig zijn en schimmelwerend. Daarnaast zijn tegels makkelijk in onderhoud.

Het belangrijkste is wel de R-waarde van de badkamer tegel: de R-waarde zegt iets over antislipwaarde, of met andere woorden stroefheid, van de tegel. Het laatste wat je wilt, is gevaarlijke glijpartijen met alle gevolgen van dien. De R-waarde wordt uitgedrukt met een cijfer: voor badkamers is alles hoger dan R10 geschikt.

Iedere badkamertegel heeft de bovengenoemde eigenschappen. Toch zijn er veel verschillende soorten badkamertegels:
  • Keramische tegels: keramische tegels worden gemaakt van klei en zand. Ze worden afgewerkt met een glazuurlaag, waardoor de tegels mooi glanzen. Het voordeel hiervan is dat ze gemakkelijk zijn schoon te maken. Keramische tegels hebben een lange levensduur: ze gaan tot wel 50 jaar mee! Er zijn verschillende soorten keramische tegels: faience, grestegels, terracotta en porcellanato.
  • Natuurstenen tegels: zoals de naam al zegt, heeft natuursteen een mooie en natuurlijke uitstraling. Geen enkele tegel is hetzelfde. Een bijkomend voordeel is dat beschadigingen niet snel opvallen. Daarnaast is dit een stevige, duurzame tegel. Ook natuurtegels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten: leisteen, hardsteen, kalksteen, kwartsiet, graniet en marmer.
  • Cementegels: cementtegels worden gemaakt van cement. De tegels hebben een moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, dankzij de speciale toplaag. Naast verschillende kleuren zijn ook andere vormen en zelfs patronen mogelijk.

Ben jij op zoek naar een tegelzetter? Neem dan eens een kijkje op Santebo.nl.

Los van al deze soorten, wordt er een onderscheid gemaakt tussen vloer- en wandtegels. Daar lees je hieronder meer over.

Badkamer tegels: wat zijn je opties?

Vloertegels in de badkamer

Vloer- en wandtegels zijn niet hetzelfde. Vloertegels zijn een stuk steviger dan wandtegels. En dat is ook noodzakelijk, want je loopt tenslotte over de vloer. Hierdoor moeten ze beter bestand zijn tegen hoge druk en slijtage. Let bij de keuze voor een bepaald soort vloertegel dan ook op de juiste PEI-waarde. Dit zegt iets over de slijtvastheid van de tegel. Het vereiste is een PEI-waarde van minimaal 2.

Wandtegels in de badkamer

Bij wandtegels is de PEI-waarde niet van belang. Ze zijn lichter en minder slijtvast. Wist je dat je vloertegels wel als wandtegel kan gebruiken? Andersom is dit niet mogelijk: je loopt dan het risico dat de tegels snel kapot gaan.

Wat kosten badkamer tegels?

De kosten voor nieuwe badkamer tegels zijn afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt het tarief van de tegelzetter een grote rol. Gemiddeld kost een tegelzetter tussen de €25,- en €40,- per m².

Een andere belangrijke prijsfactor is het type tegels: vloertegels zijn doorgaans prijziger dan wandtegels. Gemiddeld kost een vloertegel €15,- tot €150,- per m² en een wandtegel €10,- tot €70,- per m². De exacte prijs hangt af van het soort tegel.

Voor lijm en voegmiddel moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €10,- en €20,- per m².

Badkamer tegel prijzen

OmschrijvingGemiddelde kosten per m²
Tegelzetter€25,- tot €40,-
Lijm en voegmiddel €10,- tot €20,-
Wandtegels€10,- tot €70,-
Vloertegels€15,- tot €150,-


Soort tegelPrijs per m²
Keramische tegels€10,- tot €40,-
- Faience€10,- tot €40,-
- Grestegels€15,- tot €40,-
- Terracotta€15,- tot €40,-
Natuursteen€25,- tot €70,-
- Leisteen€25,- tot €70,-
- Hardsteen€30,- tot €70,-
- Kalksteen€35,- tot €70,-
- Kwartsiet€40,- tot €70,-
- Graniet€50,- tot €70,-
- Marmer€50,- tot €70,-
Cementtegels€60,- tot €80,-

Badkamer tegels: wat zijn je opties?

Nieuwe badkamertegels plaatsen: de werkwijze

In de meeste gevallen wordt het plaatsen van nieuwe badkamertegels tijdens een badkamerrenovatie uitgevoerd. In dat geval wordt de complete badkamer gestript. Maar, het komt ook voor dat mensen kiezen voor alleen het vervangen van de badkamertegels. In dat geval worden alleen de tegels verwijderd. Dit maakt de klus alleen wel een stuk ingewikkelder.

De werkwijze van tegelzetters is als volgt:
  • Als eerste worden de oude tegels verwijderd. Omdat de muur hierna niet geheel egaal is, moet er vaak een stukadoor ingeschakeld worden om de muur weer egaal te maken. Ook moet de vloer geëgaliseerd worden voordat de vloertegels kunnen worden gelegd.
  • Voorafgaand aan het egaliseren van de vloeren en wanden wordt er een cementgebonden wandplaat geplaatst.
  • Wanneer de muur en vloer egaal is, begint de tegelzetter met het plaatsen van de tegels. Hiervoor wordt er een markering gemaakt. Vervolgens begint de tegelzetter met het plaatsen van de onderste rij tegels en werkt zo verder tot de gehele wand / vloer af.
  • Wanneer alle tegels geplaatst zijn, is het tijd voor het voegen. Het voegmiddel wordt tussen de tegels geplaatst en zorgt zo voor een nette afwerking.
  • Als laatste heeft de wand en vloer 3 dagen tijd nodig om goed te drogen. Tot slot wordt alles waterdicht gemaakt.

Ook interessant