Vloerbekleding

Antislip tegels: veiligheid voorop!

Antislip tegels: veiligheid voorop!
Een hoogglans of geglazuurde vloertegel is heel mooi om te zien, maar zijn vaak te glad! In sommige situaties is het raadzaam om antislip tegels te gebruiken. Zeker bij gebruik in ‘natte’ ruimtes in sportaccommodaties, bij zwembaden, maar ook in jouw keuken of badkamer thuis.

Tegenwoordig wordt er ook vaak gesproken over ‘aanpasbaar bouwen’ of ‘levensloopgeschikt bouwen’. Dat wil zeggen bouwen met de aandacht voor de toekomst, zodat je, ook als je wat slechter ter been zou worden, het risico op uitglijden beperkt. In dit geval worden er altijd antislip tegels toegepast.

R-waarde of antislipwaarde

De R-waarde of antislipwaarde of stroefheid is de waarde die wordt gegeven aan een vloertegel om zo duidelijk te maken welk gripniveau de tegel heeft. Deze waardes lopen uiteen van 8 tot en met 13, waarbij 8 de laagste waarde is. De R staat voor “rutschremmend” ofwel antislip.

Voor bijvoorbeeld een keuken worden vaak tegels gebruikt met een R-waarde van 10. Voor een badkamer is R11 het meest gebruikt en in wellness centra liggen veelal vloertegels met een antislipwaarde van R12.
Antislip tegels behouden hun stroefheid; ook als ze nat worden.

Antislip tegels badkamer

Als je veiligheid voorop stelt in de badkamer, dan zijn antislip tegels een must. Zeker als de badkamer (ook) gebruikt wordt door minder valide mensen. Heb je een betegelde (inloop) douchecabine? Dan raden wij zeker antislip tegels aan. Een vloer die nat wordt, is al gladder, maar bedenk je eens hoe glad dit wordt door bijvoorbeeld shampoo of zelfs huidolie?

Er zijn diverse tegelmerken die antislip tegels in hun assortiment hebben. Zo heeft Mosa veel antislip tegels in haar assortiment. Deze vloertegels zijn verkrijgbaar in zowel een vlakke uitvoering als een reliëf uitvoering. Je kunt er dus voor kiezen om alleen de inloopdouche met een reliëftegel (antislip) te betegelen en de rest van de badkamer met dezelfde vloertegel, maar dan in de vlakke uitvoering.

Antislip tegels: veiligheid voorop!

Antislip tegels schoonmaken

Antisliptegels vertonen meer reliëf en zijn daardoor wat gevoeliger voor vuil en vergen in de praktijk een intensiever onderhoud dan vlakke tegels. Het is hierbij vooral belangrijk om de schoonmaakmaterialen af te stemmen op het reliëf van de vloer, bijvoorbeeld een hoogpolige (microvezel)mop of een borstel die in staat is zich aan het profiel van de vloer aan te passen.

Omdat in het reliëf van de tegels meer water achterblijft dan op een vlakke tegel, duurt het langer voordat een reliëfvloer opdroogt. Hierdoor kunnen kalk, vuil en zeepresten zich sneller ophopen. Na gebruik de vloer drogen vermindert het risico op vuilophoping. Gebruik hiervoor een droge handdoek of een trekker, bij voorkeur van wit rubber.

Indien nodig kan aangehecht vuil worden verwijderd door de vloer te schrobben met een oplossing van water met een tegelreiniger (zoals HMK R157 Intensieve Tegelreiniger, verkrijgbaar bij Lingen Keramiek). Volg hierbij de doseringsvoorschriften van de fabrikant op en pas de dosering zo nodig aan de mate van vervuiling aan.

Het reinigingsmiddel enkele minuten laten inwerken, kort schrobben en vervolgens volledig verwijderen, bijvoorbeeld wegtrekken richting afvoerputje. Goed naspoelen of nadweilen met schoon water en drogen op de wijze zoals hierboven beschreven.

Ook interessant