Bouwmaterialen

Alles over schroeven

Alles over schroeven
Schroeven, meestal zie je ze niet, maar ze zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. Je hebt ze nodig om een kast in elkaar te zetten of om schilderijen op te hangen aan de muur. Schroeven heb je in allerlei soorten en maten. Maar welk schroef gebruik je wanneer? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over schroeven.

Universeelschroeven

Als je twee delen van hout zonder tussenruimte aan elkaar wilt bevestigen zijn universeelschroeven met schacht een goede keuze. De twee houten delen worden naar elkaar toe getrokken. Door hun gladde oppervlak zijn ze makkelijk in te schroeven. Universeelschroeven zijn geschikt voor spaanplaat, kunststof of MDF-platen of dunne staalprofielen.

Achterwandschroeven

Dunne platen en achterwanden kun je het beste bevestigen met achterwandschroeven. Een achterwandschroef beschikt over een grote kop met een ring. Hierdoor heeft deze schroef een groot klembereik. Dit voorkomt dat de schroeven door de plaat heen gaan en de achterwand kan steviger bevestigd worden.

Beslagschroeven

Met beslagschroeven bevestig je raam- en deurbeslag. Deze schroeven zijn flexibel en sterk. Hierdoor breekt de schroefkop minder snel af. Beslagschroeven kunnen op nette wijze worden verzonken in de schroefgaten van scharnieren en beslag. Beslagschroeven kun voor zowel binnen als buiten gebruiken.

Potdekselschroeven

Dit type schroef is geschikt voor het monteren van houten delen zoals een schutting. De meeste potdekselschroeven hebben een zwarte kop, waardoor de houtdelen onopvallend bevestigd worden. De schroef verdwijnt door zijn vorm voor een groot deel in het hout. Het enige wat overblijft is een bol kopje.

Houtschroeven

Houtschroeven kun je gebruiken om hang- en sluitwerk te bevestigen of als je andere houten delen met elkaar wilt verbinden. Veel houtschroeven hebben een boorpunt en een zelfsnijdend schroefdraad. De onderdelen van deze schroef zijn helemaal aan hout aangepast.

Metaalschroeven

Metaalschroeven hebben een metrische schroefdraad en verbinden allerlei soorten materialen met elkaar via een bijbehorend stuk met een inwendige schroefdraad zoals bijvoorbeeld een moer.

Plaatschroeven

Plaatschroeven zijn gemaakt om dunnen onderdelen zoals metaal en beplating universeel te bevestigen. Plaatschroeven hebben een schroefdraad van metaal met een boorpunt. Zo snijden ze hun schroefdraad zelf. Hiermee snijden ze zelf in het materiaal. Vaak is het wel nodig om eerst een gaatje te boren als de ondergrond hard is.

Snelbouwschroeven

Bij het bevestigen van gipsplaten worden vaak snelbouwschroeven gebruikt. Ze zijn gemaakt van staal. Deze schroeven zijn speciaal behandeld en hierdoor bestand tegen omstandigheden op vochtige bouwplaatsen, zo wordt roestvorming voorkomen.

De juiste schroevendraaier

Het is belangrijk om de juiste maat schroevendraaier te kiezen als je schroeven indraait. Een te kleine schroevendraaier kan makkelijk de schroef beschadigen. Hierdoor wordt het indraaien lastiger. Een te grote schroevendraaier kan het werkstuk beschadigen waar je de schroef indraait.

Schroeven kopen

Schroeven kun je gemakkelijk online kopen. Vaak zijn deze de helft goedkoper online dan bij grootzakelijke leveranciers of de bouwmarkt. Daarnaast heb je je schroeven meestal de volgende dag al in huis. Goedkope schroeven vind je bijvoorbeeld bij Schroeven Groothandel. Bij deze webshop vind je alles op voorraad en je hebt je schroeven snel in huis. De verzending is gratis.

Ook interessant