Alarmsysteem installeren: de prijzen en mogelijkheden

Bron: Bouw & Wonen
Alarmsysteem installeren: de prijzen en mogelijkheden
Alarmsystemen houden je familie en je huis veilig, maar wist je dat er nog meer voordelen zijn aan het hebben van een alarmsysteem of dat er meerdere soorten zijn? In het onderstaande artikel lees je alles over deze voordelen, de soorten alarmsystemen en de prijzen hiervan.

Waarom een alarmsysteem laten installeren?

De belangrijkste functie van een alarmsysteem kennen we allemaal wel: veiligheid. Maar het laten installeren van een alarmsysteem heeft nog enkele voordelen waar je minder snel bij stil staat.

  • Beveiliging van de woning: natuurlijk een van de belangrijkste redenen. Met een alarmsysteem is de kans op een inbraak klein. Zo houd je je spullen veilig en kun je met een gerust hart naar je werk, op vakantie of gewoon slapen.
  • Een lagere verzekering: met een alarmsysteem kun je ook de prijs van je verzekering verlagen. In sommige gevallen gebeurt het vanzelf: de prijs van de inboedelverzekering gaat dan omlaag.
  • Veiligheid voor de inwonenden: misschien wel de belangrijkste reden. Met een alarmsysteem houd je al je inwonenden, in de meeste gevallen je gezin, helemaal veilig. Niet alleen houd je de woning veilig, maar zo maak je de kans op emotionele schade door een eventuele inbraak heel erg klein.
  • Makkelijk te verplaatsen: het laten installeren van een alarmsysteem is een pittige klus, maar het is niet permanent. Je kunt het systeem makkelijk verplaatsen naar een andere woning bij een verhuizing.

Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Er zijn drie standaard types, dit zijn draadloze, bekabelde en hybride alarmsystemen.

Draadloze alarmsystemen

Draadloze alarmsystemen zijn het makkelijkst te installeren. De naam zegt het al: er zijn geen kabels die weggewerkt hoeven te worden.

Een draadloos systeem werkt via radiogolven, die via de verschillende onderdelen van het systeem ervoor zorgt dat het huis goed beveiligd is. Omdat het gaat om een draadloos systeem heb je wel te maken met batterijen, deze zullen met enige regelmaat moeten worden vervangen. Gelukkig geven de meeste alarmsystemen dit tijdig aan.

Bekabelde alarmsystemen

Bij een bekabeld alarmsysteem zal er dus wel meer moeten worden gedaan, de kabels moeten worden weggewerkt en dit kost iets meer tijd. Omdat alle onderdelen met elkaar zijn verbonden via kabel, en via stroom, zijn er geen batterijen nodig. Het systeem zal dus altijd werken.

Bekabelde alarmsystemen laten installeren is iets duurder omdat het simpelweg meer tijd kost. Wel zijn dit de installaties die het langst meegaan.

Hybride alarmsystemen

Een hybride alarmsysteem is een combinatie van draadloos en bekabeld. De meeste onderdelen zullen aan elkaar worden verbonden met kabels, maar er is ruimte voor uitbreiding met een hybride systeem. Zo kun je bijvoorbeeld een extra sensor ophangen die je waarschuwt voor een inbreker of brand.

Hybride alarmsystemen zijn er helaas nog niet veel, hierdoor is er weinig keuze als het gaat om modellen.

Alarmsysteem installeren: de prijzen en mogelijkheden

Wat zijn de prijzen van alarmsystemen?

Afhankelijk van de keuze voor welk soort alarmsysteem en de onderdelen kan de prijs verschillen.

Een standaard bekabeld alarmsysteem kost gemiddeld €1.200,-. Wil je deze zo uitgebreid mogelijk maken? Dan moet je denken aan €1.700,-. Een basis draadloze installatie kost ongeveer €750,-, voor iets uitgebreidere variant kan dit oplopen tot €1.250,-.

Een hybride alarmsysteem verschilt enorm in prijs. Zo kan het systeem €1.000,- kosten, maar kan het ook oplopen tot €2.000,-. Dit komt omdat het systeem makkelijk uit te breiden is.

Alle bovenstaande kosten zijn inclusief de prijs voor montage en btw. Hieronder vind je de prijzen nogmaals terug in een handig overzicht.

Soort alarmsysteemGemiddelde prijzen
Bekabeld: basis€ 1.200
Bekabeld: uitgebreid€ 1.700
Draadloos: basis€ 750
Draadloos: uitgebreid€ 1.200
Hybride€ 1.000

Wil je het huis nog meer beveiligen? Dat is zeker mogelijk. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de ramen beter beveiligd zijn met elektrische rolluiken. Het is ook belangrijk dat een bekabeld systeem goed werkt. Overweeg je zo’n systeem? Misschien kun je je dan ook inlezen in het vernieuwen van je elektriciteit.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo