Nieuwbouw

Afschaffing van de vestigingsreglementering alleen in Vlaanderen onbegrijpelijk

Afschaffing van de vestigingsreglementering alleen in Vlaanderen onbegrijpelijk
De Vlaamse regering keurde vorige week vrijdag een eerste keer een voorstel van besluit goed om op 1 januari 2019 de vestigingsreglementering voor de bouwberoepen te schrappen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) betreurt deze beslissing en wijst op de negatieve gevolgen van de afschaffing voor de Vlaamse aannemers. Het Brusselse en Waalse Gewest handhaven immers de vestigingsreglementering. De VCB vreest dan ook dat Vlaamse bouwbedrijven die in Brussel en Wallonië willen werken, geweigerd zullen kunnen worden omdat ze niet meer de nodige beroepsbekwaamheid kunnen bewijzen.

Door de beslissing van de Vlaamse regering dreigen Vlaamse kmo’s niet meer aan de slag te kunnen in het Brusselse en het Waalse gewest. Terwijl de handelsbarrières met buitenlandse aannemers worden opgeheven, creëert de beslissing handelsbarrières binnen België.

Heel wat Vlaamse aannemers zijn actief in het Brusselse en het Waalse gewest. De afschaffing van de vestigingsreglementering in Vlaanderen terwijl de twee andere gewesten die reglementering handhaven, zal de toegang tot die markten bemoeilijken. De regels inzake de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties gelden wel tussen de EU-lidstaten onderling maar niet tussen de gewesten in België.

De VCB is altijd voorstander geweest van het behoud van de vestigingsreglementering. Bijsturing en verbetering ervan waren een veel meer voor de hand liggende beslissing dan de afschaffing

Ook interessant