Verwarming & Sanitair

Aardgasvrij in 2040: Het warmtenet van Maastricht in cijfers

Aardgasvrij in 2040: Het warmtenet van Maastricht in cijfers
Ook in de meest zuidelijke stad van Nederland zet warmtebedrijf Ennatuurlijk stappen richting aardgasvrije stadsverwarming. De twee warmtenetten in Maastricht moeten in 2030 zo’n 74 procent minder CO2-uitstoot realiseren en in 2040 zelfs volledig aardgasvrij zijn. Om de route naar volledige duurzaamheid te begrijpen is het goed in de cijfers van Maastricht’s warmtenet te duiken.

Twee warmtenetten

Maastricht kent twee warmtenetten: Céramique en Noord-West Entree. Die eerste verwarmt vooralsnog voor 100 procent op aardgas, de Noord-West Entree verwarmt met warmte uit de industrie. Warmte die vrijkomt bij het maken van papier door fabrikant Sappi draagt op die manier bij aan de verwarming van een deel van de stad. Sappi had de afgelopen jaren een aandeel van zo’n 80 à 90 procent in de levering van warmte aan het Noord-West Entree net. In 2020 leverde de papierfabrikant wat minder, namelijk 50% van de warmte, vanwege gepland onderhoud aan een turbine. Dit jaar zijn zij weer hoofdleverancier.

2300 woningen

In totaal verwarmen de netten van Ennatuurlijk 2300 woningen en 33 bedrijven. In de toekomst wordt het net verder uitgebreid.

In 2030 moet de stadsverwarming van Maastricht 74 procent minder CO2 uitstoten, en in 2040 volledig uitstootvrij zijn. “We kijken samen met de gemeente Maastricht naar alle mogelijke bronnen. Vivian Starmans, Key Account Manager bij Ennatuurlijk: “We zoeken alle mogelijkheden die ons bij die doelstellingen kunnen helpen. Ontwikkelingen op dit gebied gaan enorm snel, dus we vertrouwen erop dat we Maastricht nu, maar ook in de toekomst, verder kunnen verduurzamen.”

60 procent van de toekomstige warmtevraag zal uit warmte uit de industrie in de nabije omgeving komen. Een groot deel van de groei komt van industriecomplex Chemelot. De ambitie is om binnen tien jaar beide warmtenetten van deze industriële warmte te voorzien voor verdere verduurzaming en groei in de regio. Dit netwerk kan zo het grootste warmtenet van Limburg worden.

Ook interessant