Muurbekleding

8 onmisbare tips bij het verven van een muur

8 onmisbare tips bij het verven van een muur
Zijn de muren in je woonkamer wel aan een nieuwe lik verf toe? Of kan je keuken wel een nieuw kleurtje gebruiken? Een muur verven is niet moeilijk, maar je moet wel even weten wat je precies moet doen. Je zal zien dat je het binnen no time onder de knie hebt.

Om je bij dat proces een handje te helpen, hebben we in dit artikel 8 handige en onmisbare tips verzameld die je kunt gebruiken bij het verven van een muur. Denk onder andere aan het scoren van goede muurverf en andere benodigdheden en aan het reinigen van de muren voordat je begint met verven.

1. Koop goede muurverf en benodigdheden

Voordat je begint met verven is het een must om goede muurverf aan te schaffen. Tegenwoordig scoor je met gemak een voordelige muurverf aanbieding online. Meet de muur of muren op die je wilt verven om zo te weten hoeveel verf je nodig hebt. Verder is het handig om verschillende soorten kwasten en rollers te hebben, zoals een hoekkwast, verfrollers en verfbakken. Schaf ook afplaktape, afdekfolie en schildersvlies aan om alles af te dekken.

2. Controleer de muur voordat je gaat verven

Heb je de benodigdheden in huis dan is het verstandig om eerst de muur te checken voordat je begint met verven. Het is namelijk handig om te weten wat voor materiaal het is. De meeste soorten behang kun je prima overschilderen, tenzij het al heel oud is. In dat geval is het beter om het behang er eerst af te halen. Veeg met je hand over de muur. Blijft er verf of kalk aan je handen zitten? In dat geval moet je de muur eerst voorstrijken; anders blijft de verf niet goed zitten.

3. Voor het verven: gaatjes vullen in de muur

Bij het verven van muren komt veel meer kijken dan alleen het verfproces. Naast het controleren van de muren is het aan te raden om de eventuele gaatjes die je tegenkomt te vullen voor een mooier en vooral gladder geheel. Ook dit kun je gewoon zelf, namelijk met plamuur en een plamuurmes. Vul alle gaten en scheuren die je tegenkomt op met plamuur en laat het geheel goed drogen voordat je start met schoonmaken en verven.

4. Maak de ondergrond goed schoon

Wist je dat verf veel beter pakt wanneer de muren schoon zijn? Ga daarom voor het verven aan de slag met een stofdoek en verwijder al het stof dat op de muren zit. Merk je dat de muren erg absorberend zijn, dan is het een aanrader om de muren sowieso voor te behandelen met een primer. Diepgrond is daar een goed product voor. Laat de muren daarna goed drogen voordat je begint met verven.

5. Alles afdekken en verf doorroeren in de bak

Nu het verven eindelijk bijna echt kan beginnen, moet je weten dat je nog eerst de meubels en vloeren af moet dekken. Het zou zonde zijn als er allemaal verf op je bank in de woonkamer komt. Schuif zoveel mogelijk aan de kant en plak en dek af waar dat kan. Vervolgens ga je bezig met het doorroeren van de verf met een roerhoutje. Dit houtje krijg je meestal bij een bak verf zodat je dit kunt doen vlak voordat je gaat verven.

6. Gebruik een roller voor de grote stukken muur

Wil je zowel het plafond als de muren schilderen? Begin dan eerst met het plafond zodat er geen spatten verf op de muren komen. Gebruik een roller om de grote stukken muur in een gelijke kleur te krijgen. Werk van boven naar beneden en maak rechte lijnen voor een mooi geheel. Probeer om snel te verven zodat je nog over natte stukken verf nog een keer kunt verven. Op die manier voorkom je strepen op de muur.

7. Hoekjes verven met een kwast

De verfroller kun je voor de meeste stukken muur gewoon gebruiken. Je zal zien dat je het grootste deel gedekt krijgt. Toch zijn er altijd nog kleine hoekjes en strepen boven- of onderaan de muur die je niet kunt verven met een roller. Gebruik daarvoor een kleinere verfkwast zodat die plekken dezelfde kleur krijgen als de rest van de muur. Doe dit direct na of tijdens het schilderen van het grote oppervlak zodat je ook daar geen verschil te zien krijgt.

8. Nog een keer schilderen of niet?

Laat de verflaag altijd eerst goed drogen om zo te bepalen of de laag genoeg gedekt heeft. Het is afhankelijk van de verf, de kleur en het soort muur of je nog een laag moet verven. Ventileer de ruimte altijd goed na het verven zodat het geheel mooi op kan drogen. Controleer na een uur of 12 of je voor nog een laag moet gaan of niet. Zo ja, dan ga je er nog eens met een roller en een kwast overheen en laat je het geheel weer drogen. Voilà: je eigen geverfde muur is vervolgens klaar!

Ook interessant