Badkamers

7 Tips om milieuvriendelijk naar het toilet en de badkamer te gaan

7 Tips om milieuvriendelijk naar het toilet en de badkamer te gaan
Als je geeft om het milieu en graag je steentje wilt bijdragen aan een duurzamere wereld, dan is het belangrijk om je leefgewoontes thuis eens onder de loep te nemen. Juist die kleine, dagelijkse veranderingen maken het verschil. Of je nu net de sleutel van je nieuwe woning hebt gekregen of dat je er al heel wat jaartjes woont, maakt niet uit. Onze mooie planeet schreeuwt erom om beter verzorgd en gerespecteerd te worden. Door bewuste keuzes te maken in je dagelijks leven en voor inrichting van je huis, kun je echt een positieve impact hebben op het milieu. Tijdens het dagelijks leven maak je een grote stap door bewust te kiezen. Milieuvriendelijk wonen is een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. En dat begint in het ‘kleinste kamertje’!

1. Kies voor bamboe toiletpapier

Heel duurzaam en veelzijdig is bamboe: van bamboe toiletpapier tot serviesgoed en van schoonmaakdoeken tot kleding, de toepassingen zijn eindeloos. Bamboe groeit heel snel, is heel sterk en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens de groei en weinig chemicaliën tijdens de productie. Deze voordelen maken van bamboe een logische keuze als grondstof voor diverse artikelen en vooral voor hygiëne producten als wc-papier. De keuze voor biologisch afbreekbaar wc papier is echt veel meer dan alleen de spreekwoordelijke ‘druppel op de gloeiende plaat’. Als je kijkt naar hoeveel toiletpapier we met zijn allen jaarlijks gebruiken, ben je al snel overtuigd van de impact van deze stap.

2. Milieuvriendelijk schoonmaken

Chloor, middelen tegen kalk, gootsteenontstopper: het werkt allemaal fantastisch maar is echt heel slecht voor het milieu. Op dit gebied kun je een ware switch maken door je WC en badkamer schoon te maken met groene producten. Bovendien is het helemaal niet moeilijk is om je eigen, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te maken. Met baking soda en groene zeep kun je bijvoorbeeld heel goed je tegels, wastafel en toilet schoonmaken.

Wil je een glanzende spiegel en douchecabine? Maak het de eerste keer schoon met wat pure alcohol, om het waslaagje van het schoonmaakmiddel dat je hiervoor gebruikte te verwijderen. Daarna maak je een mengsel van 1 theelepel groene zeep, 250 ml natuurazijn en 250 ml kokend water. Eventueel kun je voor een lekker geurtje nog een paar druppels etherische olie toevoegen. Doe dit mengsel in een spuitfles: ideaal om je spiegel en je douchecabine streeploos en glanzend te krijgen. Op online platforms als Youtube en Pinterest vind je talloze video’s en tips over hoe je onschadelijke middelen die je al in huis hebt kunt gebruiken om alles perfect schoon en fris te krijgen.

3. Voor de dames: milieuvriendelijk menstruatieproducten

Een vrouw menstrueert gemiddeld zo’n 450 keer tijdens haar leven. Op dat gebied kun je dus ook een steentje bijdragen door te kiezen voor milieuvriendelijke producten. Denk hierbij aan de menstruatiecup of menstruatie ondergoed. Ook bamboe maandverband en inlegkruisjes zijn vele malen milieuvriendelijker dan de wegwerp versie. Die laatste optie heeft dezelfde voordelen als bamboe toiletpapier.

4. Herbruikbare make-up pads

Voor de dagelijkse reiniging van je gezicht en het verwijderen van make-up stap je over van wattenpads naar de herbruikbare versie. Je gebruikt de pads zoals je gewend bent en spoelt ze na gebruik af. Na enkele keren gooi je hem gewoon in de was!

5. Kies voor milieuvriendelijke cosmeticaproducten

Tegenwoordig is het aanbod aan milieuvriendelijke cosmeticaproducten heel groot. Neem een shampoobar in plaats van een fles shampoo. Heb je toch liever shampoo, douchegel en conditioner in een fles? Kies dan voor merken met gerecyclede verpakkingen en ecologisch verantwoorde ingrediënten. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar in de meeste gevallen ook beter voor je gezondheid.

6. Kies voor energiezuinige apparaten

Vervang oude apparaten die veel energie verbruiken door energiezuinige varianten met een A+++-label. Oude wasmachines en droogtrommels verbruiken enorm veel energie. Overigens geldt dit ook voor elders in huis, denk aan je koelkast en vaatwasser. Het kost misschien wat meer in de aanschaf, maar op de lange termijn zul je merken dat je energierekening flink daalt.

7. Gebruik ledverlichting

Vervang traditionele gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Ledverlichting verbruikt tot 80% minder energie en gaat veel langer mee. Bovendien bevat dit type verlichting geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat uiteraard beter is voor het milieu én je gezondheid.

Door deze 7 tips toe te passen, kun je jouw leefgewoonten in de badkamer en het toilet milieuvriendelijker maken en bijdragen aan een duurzamere wereld. Hoewel het misschien kleine veranderingen lijken, kunnen ze een groot verschil maken als we ze allemaal samen implementeren. Laten we ons steentje bijdragen en streven naar een meer milieuvriendelijke levensstijl!

Ook interessant