Verbouwen

6% btw voor sloop en heropbouw noodzakelijk in heel België

6% btw voor sloop en heropbouw noodzakelijk in heel België
Tussen 2012 en 2017 steeg het aantal renovaties van woningen met 14 procent (na aftrek van het effect van de inflatie), zo blijkt uit een analyse die de Confederatie Bouw maakte op basis van Euroconstruct-cijfers. Tijdens diezelfde periode nam de productie van nieuwe woningen met 18 procent toe. Er gaat in ons land wel nog steeds per jaar een groter bedrag naar renovatie (namelijk 12 miljard euro in 2017) dan naar nieuwbouw (9 miljard euro in 2017). “Centraal in ons eisenprogramma voor de komende federale regering staat de uitbreiding naar heel het land van de verlaagde 6 procent btw voor de sloop en heropbouw van oude woningen. Deze maatregel heeft een erg belangrijke ecologische impact”, weet Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

In 2017 werd er 12 miljard euro besteed aan renovaties van woningen en gebouwen, terwijl er vorig jaar 9 miljard euro ging naar nieuwbouw. Tussen 2012 en 2017 steeg de bouw van nieuwe woningen met 18 procent. Dat is iets meer dan bij de renovatiewerken van woningen, die met14 procent stegen de afgelopen vijf jaar.

De renovatie van woningen ouder dan 10 jaar kan aan een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Maar soms is het om energetische redenen veel beter om die oude woning te slopen en herop te bouwen. Op die manier verbeteren de energieprestaties van een woning aanzienlijk. Probleem is echter dat de btw op sloop en heropbouw 21 procent bedraagt, tenzij in 32 gebieden : daar geldt een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw van woningen en gebouwen. “Wij vragen om die maatregel over heel België in te voeren en niet te beperken tot een aantal gebieden. Daarnaast willen we ook dat deze maatregel wordt uitgebreid tot de verkoop van woningen die na sloop worden gebouwd”, zegt Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. De sectorfederatie maakt van de veralgemening van de 6 procent btw voor sloop en heropbouw een belangrijk speerpunt in haar memorandum voor de federale verkiezingen van 26 mei 2019.

Dat een uitbreiding van die lagere btw tot heel het land voordelig zal zijn voor bouwondernemingen die aan sloop en heropbouw doen, is evident, maar het is vooral ook een maatregel die op ecologisch vlak bijzonder goed is. Ons land heeft immers een zeer aanzienlijk gebouwenbestand dat verouderd is en op het vlak van energie bijzonder slecht scoort. Heel wat woningen en gebouwen beantwoorden niet aan de huidige normen qua energieprestaties. Het gevolg is er naar: dergelijke gebouwen leveren een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Renoveren heeft niet altijd zin, slopen en heropbouwen zijn dan te verkiezen. Op die manier komen er immers woningen in de plaats die aan de huidige energieprestaties beantwoorden en gevoelig minder uitstoten.

Ook interessant