Verhuizen

5 zaken die u moet plannen voor een seniorenverhuizing

5 zaken die u moet plannen voor een seniorenverhuizing
Gaat u als senior binnenkort verhuizen? Of helpt u uw ouders verhuizen naar een seniorenwoning? Dan staat u een drukke periode te wachten. Een verhuizing brengt namelijk een hoop rompslomp met zich mee. Een seniorenverhuizing is extra ingrijpend omdat het emotionele aspect en de mentale belasting voor hen extra zwaar wegen.

Om de verhuizing makkelijker te maken geven we u in dit blog 5 punten die u voorafgaand aan de verhuizing moet plannen, zodat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Hiermee bespaart u zich een hoop stress en moeite.

1. Een verhuisbedrijf

Het eerste wat u moet regelen voor een seniorenverhuizing is een goed verhuisbedrijf. Het vlot laten verlopen van senioren verhuizingen is niet een kwestie van geluk of toeval, u heeft een groot deel hiervan zelf in de hand. Hoe? Door een gespecialiseerd verhuisbedrijf in te schakelen.

Verhuisbedrijven gespecialiseerd in het verhuizen van senioren verdienen de voorkeur boven reguliere- en budget verhuisbedrijven, omdat ze hun werkzaamheden afstemmen op de doelgroep. Zo maken ze vaak eerst persoonlijk kennis met u of uw ouders en zijn de werkzaamheden op u als senior afgestemd, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Om zeker te zijn dat u gebruik kunt maken van de diensten van het bedrijf die u wenst, is het belangrijk de aanvraag tijdig te doen. Zo voorkomt u dat het verhuisbedrijf niet beschikbaar is op de datum dat u uw woning moet verlaten.

2. Opslagruimte

Als u gaat verhuizen naar een seniorenwoning, terwijl u al jaren in een normaal, groter huis woont, is het goed denkbaar dat niet al uw spullen in uw nieuwe woning passen. In dat geval heeft u opslagruimte nodig, wanneer u uw spullen niet weg wilt doen en u ze niet bij familie en bekenden kunt opslaan.

Betaalbare opslagruimte is echter schaars. Zorg dus dat u op tijd op zoek gaat naar een geschikte ruimte, zodat u niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Een tip hierbij is om bij het verhuisbedrijf die u wilt inschakelen te vragen naar de mogelijkheid voor inboedelopslag. Goede verhuisbedrijven bieden namelijk vaak tijdelijke inboedelopslag aan.

3. Het oversluiten van contracten en abonnementen

Een derde, zeer belangrijk, punt om te regelen voor de verhuizing, is het oversluiten van contracten en abonnementen. Denk daarbij energiecontracten en het waterbedrijf, maar ook aan abonnementen voor dagbladen en tijdschriften. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer u betaald voor dergelijke abonnementen, terwijl ze niet bij u thuis bezorgd worden.

Voor energiecontracten geldt nog meer dan dag- en weekbladen, dat u ervan afhankelijk bent. Is in uw nieuwe woning geen elektriciteit beschikbaar dan kunt niet alleen geen lamp aanzetten, maar ook geen eten koken en de koelkast aanzetten. Essentieel om dit van tevoren allemaal goed te regelen dus!

4. Werkzaamheden in het nieuwe huis

Verhuist u naar een woning waar nog renovatiewerkzaamheden moeten worden verricht? Zorg dan dat u klusbedrijven en bouwondernemers op tijd aan het werk zet. Bij voorkeur wilt u natuurlijk dat u geen overlast meer heeft van bouw- en renovatiewerkzaamheden, nadat u eenmaal verhuisd bent. Rekening houdend met de mogelijk lange wachttijden bij bouwondernemers en klusbedrijven, is het raadzaam dit meteen te regelen nadat u definitief weet dat u naar de nieuwe woning gaat verhuizen.

5. Zorgfaciliteiten regelen

Het laatste zeer belangrijke punt is het regelen van zorgfaciliteiten. Wanneer u ouder wordt is het logisch dat uw zorgbehoefte groter is. U wilt dan ook zeker weten dat dit goed zit, ook wanneer u verhuist.

Denk bij zorgfaciliteiten aan het aanmelden bij een nieuwe huisarts en het regelen van thuiszorg, maar ook aan een fysiotherapeut als u daar gebruik van maakt. En wanneer u gebruik maakt van zorghulpmiddelen is het goed om u alvast te oriënteren op zorgwinkels in de buurt van uw nieuwe huis.

Ook interessant