5 tips voor een energiezuinig huis

Bron: Bouw & Wonen
5 tips voor een energiezuinig huis
Energiezuinig wonen heeft in de basis twee voordelen. Je bespaart op je energiekosten en draagt bij aan een mooiere toekomst voor de wereld die we aan onze kinderen achterlaten. Je huis energiezuiniger maken kan op twee manieren: door energie op duurzame wijze op te wekken en door minder energie te gebruiken zonder je gedrag of comfort aan te hoeven passen. Natuurlijk helpt het enorm als je de verlichting eerder uitzet, korter doucht en de verwarming een graad lager zet, maar met de juiste maatregelen is dit helemaal niet nodig om significante verbeteringen te realiseren. In dit artikel kijken we dus ook alleen naar manieren om je huis energiezuiniger te maken.

Isoleren kan op verschillende manieren

Een van de eerste maatregelen die je kunt treffen om je huis energiezuiniger te maken. Met de juiste isolatie bespaar je tot wel 30% bij gemiddeld stookgedrag! En die isolatie kan je op verschillende manieren toepassen, afhankelijk van jouw huis. Met isolatieglas, vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie voorzie je jouw bestaande woning van een stevige schil waaruit warmte nauwelijks weet te ontsnappen. Je hoeft dus minder te stoken om dezelfde temperatuur te bereiken. Op www.solease.nl vind je meer informatie over de mogelijkheden om je huis te isoleren.

Flink besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak gaat het besparen op je energiekosten bijna als vanzelf. Na een investering bij de aanschaf heb je jouw zonnestroomsysteem binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. Ter info: moderne installaties gaan makkelijk 25 jaar mee. Na het terugverdienen van de aanschafkosten is iedere kWh die je bespaart pure winst. Wil je besparen met zonnepanelen, maar laat je jouw spaarrekening liever met rust? Door zonnepanelen te huren bespaar je direct op je energiekosten voor een vast bedrag per maand. Geen terugverdientijd, maar ieder jaar bespaar jij weer tot €130 op je energiekosten.

5 tips voor een energiezuinig huis

Verbruik minder water zonder het verschil te merken

Dankzij innovatieve ideeën zijn kranen en douchekoppen tegenwoordig veel zuiniger dan dat ze vroeger waren. Nog steeds kun je een enorm verschil in je verbruik merken afhankelijk van het type kraan dat je kiest. Het grote voordeel van een waterbesparende kraan is dat je (bijna) niet merkt dat je minder water gebruikt. Een waterbesparende douchekop kan voor wel 60% minder waterverbruik zorgen, zonder dat jouw douche-ervaring minder wordt.

Kies voor een warmtepomp

Net als het water kun je ook flink op je energiekosten besparen zonder je gedrag of woongenot te compenseren. Een warmtepomp kan 1 kWh energie omzetten in 4 tot 6 kWh aan warmte. Vergelijk dat met een traditionele cv die 1kWh omzet in ongeveer 0,9 kWh en het wordt zeer duidelijk dat je met een warmtepomp flink op je energiekosten kunt besparen.

Kies energiezuinig

Het ligt voor de hand maar het mag zeker niet onbenoemd blijven. In een energiezuinig huis kies je voor energiezuinige apparaten. Ledlampen in plaats van gloeilampen, een zuinige vaatwasser, wasmachine en droger en als je budget het toelaat zijn er ook diverse apparaten die je kunnen helpen bij het verminderen van je verbruik, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Verlichting op basis van tijd of beweging instellen kan al veel onnodig energieverbruik voorkomen.

Afweging tussen besparen en investeren

Welke maatregelen je ook treft om je huis energiezuiniger te maken, er is vrijwel altijd een investering voor nodig wil je echt resultaat boeken. In een ideale wereld kan ieder huishouden alle bovenstaande tips benutten om een stuk energiezuiniger te leven. In de praktijk moeten er door de meeste huishoudens echter keuzes gemaakt worden. Een voordeel van de bovenstaande maatregelen, in het speciaal de zonnepanelen, isolatie en warmtepomp, is dat ze zichzelf na een aantal jaar terugverdienen. Met deze maatregelen boek je de grootste resultaten voor de minste investering in verhouding tot je besparing.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo