Tuinaanleg en onderhoud

4 tuinklussen die je ook in de winter kan uitvoeren

4 tuinklussen die je ook in de winter kan uitvoeren
Je zou misschien denken dat de winter vooral een moment is om bij de open haard te zitten en de tuin te laten rusten, maar er zijn wel degelijk een aantal dingen die je in de winter kan doen. Zolang het niet vriest, is de winter het ideale moment om de tuin eens te reorganiseren en enkele grotere werken uit te voeren. Als je het slim aanpakt, hoef je niet eens op de eerste zonnestralen te wachten om van je tuin te kunnen genieten.

Bestratingswerken uitvoeren tijdens de winter

Door de tuin te bestraten, kan je het een volledig andere uitstraling geven. Tijdens de winter kunnen dergelijke bestratingswerken nog steeds worden uitgevoerd, maar je moet dan wel de weersverwachtingen een beetje volgen. Bovendien is het aan te raden om niet te snel te voegen en om de werken steeds af te dekken. Het bestraten kan je niet doen als de grond bevroren is. Je moet namelijk al snel vijftien tot twintig centimeter uitgraven. Een pluspunt is dat de tuin over het algemeen minder vaak wordt gebruikt tijdens de winter, waardoor de bestrating de tijd krijgt om goed in te klinken. De kans op verzakkingen wordt dus kleiner. Bovendien zijn hoveniers in de winter over het algemeen iets goedkoper en hebben ze wat meer tijd om rustig ter plaatse te komen. Hierdoor blijft er meer over om uit te geven aan bijvoorbeeld een mooie tuinset van Van der Garde.

Het terras is na de werken alvast klaar om meteen van de eerste zonnestralen te kunnen genieten. Sta je te popelen en kan je niet wachten? Dan kan je via de tuinmeubelshop Van der Garde vuurtafels en terrasverwarming kopen, zo maak je het aangenaam warm. Met een partytent houd je het bovendien ook droog, hoewel je natuurlijk ook altijd een terrasoverkapping kan overwegen. Zo haal je ook in de wintermaanden meer uit je tuin.

In de winter kunstgras aanleggen

De winter is natuurlijk niet het ideale moment om gras te zaaien, maar je kan wel perfect kunstgras leggen. Hoewel het voorjaar het beste moment is om kunstgras te leggen, kan het eigenlijk het hele jaar door. Wel is het zo dat je wat moet opletten met het weer, zeker bij het plaatsen van een onderdoek en bij het bezanden van het kunstgras. Doe dit natuurlijk niet als het veel waait of regent. Doe het daarnaast ook niet als het erg koud is. Een bevroren grond kan je niet afgraven.

In principe is kunstgraslijm werkzaam bij temperaturen vanaf 5 °C. In december, januari en februari ligt de gemiddelde temperatuur in ons land hier meestal onder. Dit kan je eventueel oplossen door de lijm wat te verwarmen voor het wordt gebruikt, bijvoorbeeld door het eerst even voor de terrasverwarming te zetten. Houd er wel rekening mee dat kunstgras bij lage temperaturen over het algemeen wat stugger is en dat de uiteinden soms wat gekruld blijven staan als je het kunstgras tijdens de winter legt. Maak je hier vooral geen zorgen over. Eenmaal de temperaturen stijgen, zal alles automatisch in zijn plooi worden gezet. En in de tussentijd kan je toch al gewoon van je kunstgrasveldje genieten.

Winterharde planten en bloembollen planten

Tijdens de winter kunnen er wel degelijk nog steeds planten worden geplant, op voorwaarde dat het niet vriest en dat het ook op korte termijn niet zal vriezen. Je moet dus wel een beetje het weerbericht in de gaten houden, want als het vriest, kunnen de wortels zich niet vastzetten in de grond. Als je het ideale moment hebt gevonden, kan je bloembollen planten voor in het voorjaar of kan je winterharde plantjes planten. Voorbeelden van geschikte planten zijn viooltjes, heuchera en gaultheria. Ook muehlenbeckia of haarmos is het overwegen waard. Deze laagblijvende plant met pezige stengels is winterhard en onderhoudsarm. Er zijn verder zelfs verschillende grassoorten die je in de winter nog steeds kunt planten, zoals zwart gras. Dit gras is het hele jaar door te planten en bloeit in september en augustus helemaal op.

Bomen snoeien

Tijdens de winter gaan de bomen in een soort van winterslaap. De sapstroom in de boom neemt dan heel snel af. Hierdoor is de winterperiode eigenlijk een ideaal moment om de boom te snoeien, want hij gaat dan niet bloeden. Doe dit echter niet als het vriest of als er de eerstkomende dagen vriesweer wordt voorspeld. De boom heeft namelijk wat tijd nodig om te herstellen en zal op de gesnoeide punten onvoldoende weerstand hebben om de vrieskou de baas te kunnen.

Ook interessant