Algemeen

4 krachtige marketingtips voor bouwbedrijven

4 krachtige marketingtips voor bouwbedrijven
Als bouwbedrijf leg je dan wel stenen en dakpannen, maar toch wil je meer doen dan vier muren en een dak bouwen. Voor klanten gaat het namelijk om een plek waar ze oud kunnen worden, waar hun kinderen spelen in de tuin en waar ze samen met vrienden genieten van een barbecue. Een bouwbedrijf moet dan ook meer doen dan een product verkopen. Dat bewijzen ook deze vier marketingtips.

# 1. Zorg dat mensen zich ergens zien wonen

Technische schetsen zeggen zo weinig. Mooier is het om beelden te tonen van dezelfde woning met een levendig interieur en met een gezin op de achtergrond. In video's worden de kinderen uitgezwaaid wanneer ze naar school vertrekken. En mams heeft koekjes gebakken voor wanneer ze terug thuiskomen. Kortom: vertel een verhaal en zorg dat het doelpubliek er zich alvast ziet wonen.

Mensen kopen namelijk geen stenen. Ze kopen het idee dat ze ergens gelukkig zullen worden. Het is niet voor niets dat huizen minder goed verkopen als er geen meubels te zien zijn. Zelfs kartonnen meubels zijn beter dan geen meubels. Het is meteen ook de reden waarom vastgoedstyling een volwaardig beroep is. Ook als bouwfirma moet je het toekomstperspectief visualiseren, want anders gaat het niet lukken.

# 2. Maak het persoonlijk

Een nieuw smartphonehoesje kopen we wel op internet. Een nieuwe televisie willen we eerst al eens gezien hebben. Voor een nieuwe keuken rekenen we op persoonlijk advies. Tjah, je kan je dan wel voorstellen hoe persoonlijk het voor een nieuwbouw mag worden. Wees daarom een persoon en geen firma. Toon de gezichten achter de schermen, betrek de medewerkers in de communicatie, nodig klanten uit op events en publiceer eens een interview op je sociale media.

# 3. Zorg dat je naam een belletje doet rinkelen

Ook het belang van naamsbekendheid mag niet worden onderschat, want naamsbekendheid staat in mensenhoofden gelijk aan betrouwbaarheid. En dat is bij aannemers, zeker met de vele cowboyverhalen die het nieuws al eens halen, ongelofelijk belangrijk. Willy Naessens is een voorbeeld van hoe het moet. Zij zijn bijvoorbeeld begonnen met hun bekende containers die langs drukke wegen worden opgestapeld. Het concept werd al snel door andere bouwbedrijven gekopieerd. Ook de deelname aan The Sky is the Limit droeg bij aan de naamsbekendheid. Volg dat voorbeeld. Bestel spandoeken en banners, laat bestelwagens wrappen, plaats reclamepanelen en wees aanwezig op beurzen.

# 4. Segmenteer, segmenteer en segmenteer nog meer

Voor een bouwfirma is het ongelofelijk belangrijk om te segmenteren. Je spreekt vaak verschillende doelgroepen aan, maar elke doelgroep heeft ook een andere invalshoek nodig. Neem bijvoorbeeld je visuals: senioren die het rustiger aan willen doen, voelen zich niet aangesproken door een visual met jonge starters. Zij zien liever rust en kleinkinderen. Je moet hen dan ook de juiste beelden laten zien. Daarom deel je de markt op in verschillende segmenten die stuk voor stuk een andere aanpak vereisen.

Online gaat dit heel goed, omdat je dan echt kan segmenteren op zaken als leeftijd of levensfase. Ook de gezinssituatie, de opleidingsgraad en zelfs hobby's kunnen daarbij meegenomen worden. Je laat dan de juiste mensen de juiste visuals en teksten zien. Hoe en waarop je segmenteert, zal per bouwproject en doelpubliek verschillen. Bij de bouw van een voetbalstadion denk je misschien met het onderscheid tussen voetbalfans en omwonenden klaar te zijn, maar zo eenvoudig is het niet. Zo werd bij een eerder onderzoek aanbevolen om ook verder te segmenteren op basis van het geslacht en het aantal jaren dat men de club al bezocht.

Ook interessant


Build for Life