3000 m≤ zonnepanelen: uitdagend project in Brussel momenteel in volle uitvoering

  BE   15 november 2019 Bron: Bouw & Wonen
3000 m≤ zonnepanelen: uitdagend project in Brussel momenteel in volle uitvoering
Op de site van autotakelbedrijf Da Car, vlakbij de Van Praet brug in Brussel, werd deze week gestart met de installatie van 3000 m≤ zonnepanelen. Het project is een samenwerking tussen de groep Da Car, ťťn van de grootste autotakelbedrijven in BelgiŽ, en het Gentse bedrijf EnergyVision, de grootste industriŽle zonnepaneelbouwer in BelgiŽ. De panelen worden geplaatst, meer dan 20 meter boven de begane grond, op een plat dak van 10.000 m≤. Projectmanager Peter Brinckman legt uit: ďAangezien het huidige dakoppervlak volledig beschikbaar moest blijven voor de lopende bedrijfsvoering is er gekozen voor een stalen draagstructuur met een vrije hoogte van minimaal 3,10 m boven het dakoppervlak.Ē

De ganse constructie steunt op de betonnen kolommen binnen het bestaande gebouw en wordt stevig verankerd om de extreme windbelasting op deze hoogte op te vangen. Op de constructie wordt tenslotte een uniek ďcassetteĒ systeem gemonteerd waarin de zonnepanelen van elk 1,6 m≤ ťťn na ťťn worden ingeschoven. Hierdoor kan de doorlooptijd van het ganse project worden beperkt tot een 6-tal weken.

3000 m≤ zonnepanelen
Het project betaalt zich volledig terug via het mechanisme van de groenestroomcertificaten in het Brussels Gewest. Daarbovenop komt de opbrengst van de door de panelen geproduceerde stroom: deze wordt verdeeld tussen de eigenaar Da Car enerzijds en Brusol anderzijds, een initiatief van EnergyVision in het Brussels Gewest. Na een periode van 10 jaar verwerft Da Car de volledige eigendom van de installatie. Het takelbedrijf combineert dit project met een bijkomende investering, gepland in 2020, waarbij elektrische laadpalen op het dak zullen worden geplaatst. ďWij kiezen resoluut voor de verduurzaming van onze operationele site, gelegen aan de noordkant van BrusselĒ, aldus Peter Brinckman.

3000 m≤ zonnepanelen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo