Tuinaanleg en onderhoud

3 tips voor mooie natuurlijke afrastering in je tuin

3 tips voor mooie natuurlijke afrastering in je tuin
Als er iets is dat we massaal zijn gaan doen sinds de pandemie dan is het wel tuinieren. Zelfs nu blijkt dat we nog steeds veel geld uitgeven in tuincentra en bouwwinkels. Dat is niet zo vreemd, want de tuin wordt alsmaar vaker gezien als een verlengstuk van de woonruimte.

Daarom is het des te fijner om in die leefruimte een beetje privacy te hebben. Hoe kun je dat beter creëren dan met natuurlijke afrastering in je tuin? Denk aan een houten schutting of aan het maken van een natuurlijke wand met wilgentakken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Houten schutting als natuurlijke afrastering

Een houten schutting dient al jaren als afrastering in tuinen. Dat heeft niet alleen met de natuurlijke look te maken, maar ook met het feit dat dit soort afrastering redelijk onderhoudsvrij is. Ideaal voor mensen die niet over groene vingers beschikken, maar wel optimaal willen genieten van een groene tuin! Het grootste deel van de schuttingen die je kunt kopen, wordt sowieso van hout gemaakt.

Kijk daarom eens rond welke houten schutting het beste bij jouw smaak en wensen past. Een ander voordeel van een houten schutting is dat het als het ware als een blanco geheel kan dienen. Je kunt het laten zoals het is, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan voor een combinatie met plantjes en bloemen. Laat bijvoorbeeld een klimop-plant tegen de schutting aan groeien of hang een paar plantenbakken op met bloemen erin.

Maak een wand van takken voor wilde look

Wil je liever gaan voor een wat wildere look? In dat geval is een houten schutting misschien te strak of te netjes. Wat in zo'n geval een leuk idee is, is om zelf een natuurlijke afrastering te maken met takken, zoals met wilgentakken. Hier moet je wel een beetje creatief voor zijn, maar vervolgens heb je ook écht wat origineels als natuurlijke afrastering. Voor zo'n 'takkenmuur' heb je heel veel langere en stevige takken nodig.

De takken van de wilg lenen zich hier perfect voor, omdat ze heel soepel én sterk zijn. Daar kun je eenvoudig mee vlechten; dat wat er moet gebeuren wanneer je een wand van takken wil creëren. Leg de verzamelde takken op een dubbele rij van dikkere takken en begin met vlechten. Doe dat net zo lang totdat je een mooie wand hebt staan. Dit kost weliswaar even tijd, maar biedt een fantastisch resultaat. Daarbij is het ook nog eens goed voor de vogels, insecten en andere beestjes in je tuin.

Ga voor groene haagplanten als afrastering

Waar je tot slot nog voor kunt kiezen, zijn groene haagplanten als afrastering in je tuin. Dat is misschien wel de meest natuurlijke manier van afrasteren. Wat zo fijn is aan haagplanten is dat ze met het juiste onderhoud mooi groen blijven en geen muur of schutting nodig hebben om tegenaan te groeien. Ze groeien namelijk helemaal op zichzelf en kunnen daarbij een flinke hoogte bereiken.

Daarbij zijn er heel wat haagplanten te koop die het hele jaar mooi groen blijven. Dat betekent dus dat je óók in de winter profiteert van een groene tuin. Het enige nadeel is dat haagplanten het nodige onderhoud moeten hebben. Heb je daar geen zin in of tijd voor of heb je geen groene vingers? In dat geval is een houten schutting als natuurlijke afrastering toch nog écht de beste optie.

Ook interessant