3 redenen om over te gaan op een inductiekookplaat

Bron: Bouw & Wonen
3 redenen om over te gaan op een inductiekookplaat
Elektrisch koken is de toekomst. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om over te gaan op een inductiekookplaat voor in hun keuken. Zo was het in 2017 zo dat bijna 60% van alle verkochte kookplaten in Nederland elektrisch was. De beste elektrische kookplaten zijn inductiekookplaten. Hier zijn een aantal redenen voor te noemen die we in dit artikel een voor een zullen behandelen.

1: Duurzaamheid

In de komende jaren zullen we in Nederland langzamerhand van het aardgas af gaan. De belangrijkste reden hiervoor is het verminderen van de CO2 die we als land uitstoten. Op dit moment wordt zoín 80% van het aardgas gebruikt wordt voor het verwarmen van huizen. De overige 20% wordt gebruikt voor koken en douchen. Hoewel de beste manier om het gasverbruik te verminderen dus is om huizen beter te isoleren of op een andere manier te verwarmen, kun je met de aanschaf van een inductiekookplaat toch ook je CO2 uitstoot een stuk kleiner maken.

Zo is een inductiekookplaat een stuk efficiŽnter dan een kookplaat die op gas werkt. Bij een kookplaat op gas hangt namelijk enige centimeters boven de vlam, waardoor veel warmte langs te pan omhoog stijgt. Bij een inductiekookplaat wordt 90% van de energie daadwerkelijk gebruikt, terwijl dit bij een kookplaat op gas slechts 50% is.

2: Veiligheid

Koken op inductie is een stuk veiliger dan koken op gas, omdat je geen open vuur hebt. Je zult dus minder snel je handen branden en gemorste ingrediŽnten vatten moeilijker vlam. Ook is het bij de meeste inductiekookplaten zo dat ze pas werken wanneer je een pan op de plaat zet. Deze pannen staan vervolgens een stuk stabieler op de plaat dan wanneer je ze op een gaspitje zet.

3: Gebruiksgemak en onderhoud

Een groot voordeel van een inductiekookplaat is dat deze veel makkelijker schoon te maken is dan een gasplaat. Doordat de kookplaat vlak is kun je deze gemakkelijk afnemen met een doekje en hoef je niet in allerlei hoekjes te peuteren. Ook hoef je veel minder lang te wachten tot de plaat is afgekoeld voor je hem schoon kunt maken. Wanneer je de pan van de plaat afhaalt, gaat deze automatisch uit gaan.

Is een inductiekookplaat duur?

Een inductiekookplaat is over het algemeen wel duurder dan andere kookplaten, maar op de lange duur zal je er minder geld aan kwijt zijn. Prijzen liggen tussen de 500 en 1500 Euro. En wat kost een inductiekookplaat aansluiten? Wanneer je de inductiekookplaat wilt laten aansluiten, ben je daar tussen de 80 tot 150 Euro aan kwijt (bron: Overzicht kosten Zoofy).

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo