Verwarming & Sanitair

3 handige tips voor het onderhoud van cv-ketels

3 handige tips voor het onderhoud van cv-ketels
Regelmatig onderhoud van een cv-ketel is belangrijk voor een optimaal gebruik. Maar wist je dat je zelf daarin ook een hoop kan betekenen? We geven je in dit artikel 3 handige onderhoudstips voor cv-ketels.

Tip #1: cv-ketel bijvullen

Het is belangrijk om je cv-ketel regelmatig bij te vullen, om de juiste druk te behouden. De druk hoort tussen de 1,5 en 2,0 bar te liggen. Laat het display een waarde hieronder zien? Dan is het tijd om bij te vullen. We raden het aan om dit ieder jaar te doen, bij een oudere cv-ketel zelfs wat vaker. Voor het bijvullen van een cv-ketel heb je een emmer, waterpomptang, vulslang en een doek nodig. Het bijvullen van een cv-ketel werkt op de volgende manier:
3 handige tips voor het onderhoud van cv-ketels
  • Zet de thermostaat op 15 graden en wacht een kwartier totdat de cv-ketel is afgekoeld
  • Ga op zoek naar de waterkraan (in de buurt van de cv) en het vulpunt van de cv-ketel
  • Sluit de vulslang aan en open de waterkraan. Laat vervolgens de slang volstromen met water. Als je de juiste druk bereikt (tussen de 1,5 en 2,0) sluit je de waterkraan en de vulkraan
  • Zet daarna weer de thermostaat op de gewenste temperatuur

Tip #2: cv-ketel schoonmaken

Het schoonmaken van de cv-ketel hoort natuurlijk ook bij het onderhoud. Wij raden aan om alleen de kast van de cv-ketel schoon te maken met een vochtige doek. Voor het schoonmaken van de binnenkant van de cv-ketel is het aan te raden om een afspraak te maken met een monteur.

Tip #3: cv-ketel ontluchten

Maakt de cv-ketel tikkende geluiden? Of is de druk hoger dan 2,0 bar? Dan is het belangrijk om de cv-ketel te ontluchten, om slijtage en andere problemen te voorkomen. Ook dit doe je eenvoudig zelf! Je hebt alleen een doekje nodig en een ontluchtingssleuteltje. Volg voor het ontluchten van je cv-ketel deze eenvoudige stappen:
  • Zet de cv-ketel uit en wacht een kwartiertje
  • Pak de ontluchtingssleutel en draai de radiator bij het ventiel open. Het doekje gebruik je om het vrijkomende vocht op te vangen
  • Zet daarna de cv-ketel weer aan en controleer of de druk tussen 1,5 en 2,0 bar ligt

Ook interessant