Gereedschap

Las technieken en verbindingen, welke gebruik je?

Las technieken en verbindingen, welke gebruik je?
Voorbeeld T las
Lassen is een vak apart. In dit artikel gaan we dieper in op enkele lastechnieken en lasverbindingen. De vraag is niet bij welk materiaal gebruik je welke las techniek, maar vooral wat ga ik lassen en welke lasverbinding heb ik nodig? Hoewel je in principe elke lastechniek op ieder metalen materiaal kan toepassen mits je het lasapparaat goed afstelt, wordt hieronder weergegeven waar de technieken het meest voor gebruikt worden.

Een MIG/MAG-lasapparaat, MAG lassen (metal active gas) is te gebruiken bij ongegeneerde en laaggeleerde staal soorten, MIG lassen (metal inert gas) is de techniek die vaak gebruikt word bij aluminium en aluminium legeringen.
TIG-lasapparaten kunnen gebruikt worden bij zowel RVS als aluminium en leiding werk, maar vergt wel veel ervaring.
Elektrode lasapparaat kan gehanteerd worden aan de hand van drie stoffen: rutiel, basisch en cellulose. Deze techniek word vooral gebruikt op dun plaat materiaal of gegalvaniseerde staalsoorten echter hangt dit vooral af van wat voor basis je kiest.

Nu je weet welke lastechniek je wilt gebruik moet je de verbinding kiezen die je gaat gebruiken voor je project.

Lasverbindingen

Een lasser heeft keuze tussen heel veel verschillende verbindingen. Deze verbindingen kan je echter onderen verdelen in een paar hoofdgroepen:
  • De kopse las ook wel de stuiklas genoemd. Deze techniek is het dichtlassen van een naad tussen twee stuken staal. Je ziet dit vooral bij het aan elkaar lassen van buizen of plaat materiaal. Deze techniek wordt veel gebruikt in de werkbouwkunde.

  • De overlaplas, die in zijn naam al verklapt hoe hij werkt. Het is een las die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld twee overlappende platen. Deze techniek is niet heel sterk en wordt voornamelijk gebruikt binnen om ervoor te zorgen dat iets geen licht doorlaat.

  • De oplas, deze techniek wordt vooral gebruikt bij versleten producten, denk bijvoorbeeld aan een versleten chassis. In plaats van een hele nieuwe te kopen en te monteren, kan je er voor kiezen om een versleten stuk te ondersteunen door oplassen. Het kan ook zijn dat bepaalde onderdelen een minimaal aantal millimeters dik moet zijn, maar dat dit door slijtage is afgenomen. Door middel van een oplas kan dit weer terug gebracht worden tot de juiste dikte.

  • De T-las, ook hier kan je je vast al een voorstelling bij maken. Deze techniek werkt wanneer je twee stukken metaal haaks op elkaar wilt zetten. Je last hierbij aan beide kanten voor het sterkste resultaat. Het object krijgt waarschijnlijk na het lassen de vorm van een T.

  • De hoeklas. Je spreekt van een hoeklas wanneer twee metalen vlakken loodrecht op elkaar staan aan het uiteinde van de plaat, waardoor er een L ontstaat. Je kan er dan voor kiezen om alleen de binnen, de buiten of allebei de kanten te lassen.

  • Als laatste hebben we de flenslas. Net als bij de overlaplas liggen er 2 platen over elkaar, echter buigt een van deze platen 90 graden. Hierbij krijg je een openstaande rand die men flens noemt. Als je de opstaande rand tegen een andere plaat druk en er vervolgens een las maakt over de lengte spreek je van een flenslas.

Nu je weet welke techniek en verbinding je gaat gebruiken is het tijd voor actie dus succes!

Ook interessant