Verbouwen

Diverse energiepremies zijn er voor u!

Tal van energiepremies maken het momenteel bijzonder interessant om nu te investeren in energiebesparing. Via verschillende instanties kunnen er momenteel zeer royale energiepremies bekomen worden. Van de gemeente, van de elektriciteitsnetbeheerder (vroeger intercommunale) en ook via de personenbelasting kan er een belastingvermindering bekomen worden voor een aantal energiebesparende investeringen.

1) Hoogrendementsbeglazing
-Bij nieuwbouw en renovatie kan men 40% van de investeringen recupereren via de personenbelasting, met een maximum van 600 euro per woning bij plaatsing door een geregistreerd aannemer.
-Bij vervanging van enkel glas door hoogrendementsbeglazing ontvangt men van bijna alle elektriciteitsdistributienetbeheerders een premie van 10 à 20 euro per m².

2) Dakisolatie
-Bij nieuwbouw en renovatie kan men 40% van de investeringen recupereren via de personenbelasting, met een maximum van 600 euro per woning bij plaatsing door een geregistreerd aannemer.
-Bij de plaatsing van dakisolatie krijgt men van bijna alle netbeheerders een premie van 1, 25 euro per m² (zowel doe-het-zelf als via geregistreerd aannemer).

3) CV-ketels
-Bij de vervanging van een oude stookketel door een moderne lage-temperatuursketel kan men 15% van de investeringen recupereren via de personenbelasting, met een maximum van 600 euro per woning bij plaatsing door een geregistreerd aannemer.
-Bij de vervanging van een verwarmingsketel door een HR+-ketel (op aardgas) krijgt men van heel wat netbeheerders een premie van 125 euro.
-Bij de plaatsing van een nieuwe condensatieketel op aardgas, ontvangt men van bijna alle netbeheerders een premie van 125 à 250 euro.

4) Installatie van een zonneboiler
-Bij nieuwbouw en renovatie kan men 15% van de investeringen recupereren via de personenbelasting, met een maximum van 600 euro per woning bij plaatsing door een geregistreerd aannemer.
-Van alle netbeheerders krijgt men een premie van 625 euro bij de plaatsing van een zonneboiler.
-Heel wat Vlaamse gemeentebesturen geven een extra steun van 250 à 750 euro bij de plaatsing van een zon-neboiler .

Wie een overzicht wenst van alle premies kan die opzoeken op www.energiesparen.be. Wie zijn postcode ingeeft, vindt onmiddellijk welke premies in een bepaalde gemeente van toepassing zijn. Ook wie belt naar de Vlaam-se Infolijn krijgt deze informatie.