Beveiliging

Tips voor inbraakbeveiliging: maak je woning vakantieklaar

Tips voor inbraakbeveiliging: maak je woning vakantieklaar
Het is zomer en je trekt er een dagje op uit. Of je gaat een paar uurtjes een frisse duik nemen. Je zou de eerste niet zijn die “net die éne keer vergeet een raam te sluiten en... ’t is gebeurd”. Dus zeker voor je op vakantie vertrekt, kan het geen kwaad je woning met enkele simpele maatregelen beter te beveiligen. Er zijn de logische vuistregels, maar ook een aantal nieuwe oplossingen voor je ramen en deuren.

Je kan het een inbreker niet onmogelijk maken, maar wel een pak moeilijker door enkele eenvoudige ingrepen. En dat zonder dat je huis op een versterkte burcht moet lijken. Wie investeert in inbraakbeveiliging van de woning, kan bovendien nog rekenen op fiscale aftrek voordelen.

The usual suspects

Uiteraard zijn er enkele voor de hand liggende tips, die vreemd genoeg nog vaak in de wind worden geslagen. Verstop geen sleutels onder deurmatten of in bloempotten, laat geen ladders of ander klimmateriaal rondslingeren. Ga je op vakantie, spreek dan af met de buren om een oogje in het zeil te houden. Timers of bewegingssensoren kunnen ervoor zorgen dat er binnen of buiten verlicht wordt, en het spreekt voor zich dat een inbreker niet graag in de schijnwerpers staat.

Als er dan toch nog ongewenst bezoek via raam of deur naar binnen wil, bestaan er allerlei manieren om die plannen te dwarsbomen. Afgevaardigd bestuurder Patricia Alen: “Belangrijk is dat we daarbij geen toegevingen doen qua esthetiek of comfort. Inbraakwerende oplossingen mogen de slankheid van profiel niet aantasten. Zo gaan we PVC binnenin verstevigen met gehard staal om het, net als aluminium, beter bestand te maken tegen vervormen of doorbranden. Even cruciaal is de onberispelijke plaatsing. Onze zeer strikte richtlijnen zorgen voor een solide verankering van de gevelelementen in de woning.”

Tips voor inbraakbeveiliging

Hoe kan je de deuren beter beveiligen?

  • vingerafdrukherkenningSimpel en discreet, maar o zo effectief: het deurslot met vingerafdrukherkenning. Naast je deur of op je deurstijl wordt een klein plaatje gemonteerd dat de vingerafdruk scant. Enkel als je vingerafdruk geregistreerd werd, krijg je toegang tot de woning.

  • De laatste nieuwigheid bij Belisol is de Genius Light: als je je deur dichttrekt zonder ze op slot te doen, is de deur automatisch vergrendeld via magneten. Het systeem zorgt er dus voor dat de deur niet enkel met de dagschieter in het slot zit, want dat is niet echt veilig. Genius Full gaat nog een stapje verder: deze deur kan je met een afstandsbediening motorisch sluiten.

  • Standaard op de nieuwe Holux deuren of optioneel te installeren zijn dievenklauwen aan de scharnierzijde. Dit zijn pinnen die, als de deur of het raam dicht is, in een opening in het deurkader vallen. Daardoor kan, zelfs indien de scharnieren het begeven, een deur niet langs de scharnierzijde geopend worden.

  • Belisol-deuren zijn standaard uitgerust met het driepuntsslot. Door het slot van de deur op drie verschillende plaatsen in het deurkader te laten ‘haken’, is de inbraakweerstand van de deur veel groter. Een inbraakpoging kan zeker niet zonder het nodige lawaai, dat niet alleen de bewoners, maar ook de buren zal alarmeren.

  • Inbraakwerende glaslatten op aluminium en PVC buitenschrijnwerk worden onzichtbaar aan de binnenzijde geplaatst. Dankzij hun ‘kokervorm’ bieden zij een hogere inbraakweerstand. Voor houten schrijnwerk bestaan deze latten uit massief hout, eveneens onzichtbaar bevestigd.

  • Een veiligheidscilinder in het slot uit gehard staal is bestand tegen doorboren. Dankzij de veiligheidsrosetplaat die rond de cilinder wordt aangebracht, krijgt een inbreker geen vat op de cilinder en kan hij die dus niet loswrikken.

Tips voor inbraakbeveiliging

Hoe kan je de ramen beter beveiligen?

  • Afsluitbare krukken. Dit wil zeggen dat je de krukken van je ramen op slot kan draaien, net zoals bij je deuren. Iemand die een stukje van het glas breekt om het raam te openen met de kruk, kan dan nog niet meteen naar binnen. Hij zal dus het hele glas moeten breken en dat is veel risicovoller, zowel naar geluid als kwetsuren.

  • Een ingebouwd magneetcontact. Een niet-zichtbare detectieschakelaar geeft aan of een raam open of dicht is. Wordt een raam ongewenst geopend, dan geeft het magneetcontact een alarmsignaal door naar het centrale alarm van je woning. Afhankelijk van het systeem waarover je beschikt, gaat bijgevolg de sirene af en/of gaat er een melding naar je gsm of de meldkamer.

  • Tips voor inbraakbeveiligingVeiliger ventileren met PADK (parallel – draai – kip). Klassieke draaikipramen hebben een dubbel mechanisme, waarbij je het raam kan opendraaien of kan laten kantelen. Met het nieuwe PADK-raambeslag van Belisol kan je het raam ook ‘parallel’ plaatsen. In deze stand krijg je een ventilatiestrook van 6 mm rondom het hele venster: door de natuurlijke luchtstroom wordt gebruikte lucht langs de bovenkant afgevoerd, onderaan komt er frisse lucht binnen. Deze parallelle kierstand biedt een hogere inbraakweerstand dan de traditionele kiepstand, en bovendien zie je van op afstand niet dat het openstaat. Het nieuwe PADK-raambeslag kan zowel op aluminium als PVC ramen gemonteerd worden.

  • Een draaiblokkeringslot blokkeert de draaifunctie door een slot onderaan de vleugel.

  • De meerpuntsluiting voor deuren bestaat ook voor ramen. De vleugel van het raam haakt daarbij met minstens één nok per zijde vast in het profiel. De ‘paddenstoelnokken’ die Belisol gebruikt om de vleugel vast te zetten, haken beter vast dan conventionele nokken met meer grip en wrijving tot gevolg. Daardoor wordt het raam veel moeilijker los te wrikken.

  • Tot slot is veiligheidbeglazing het overwegen waard, zeker voor kleine raampjes (kelder, wc, …) die vaak doelwit zijn, omdat ze weinig lawaai maken bij het breken.

Ook interessant