Buitenschrijnwerk

Welk soort rolluik past het best bij uw woning?

Rolluiken zijn een verrijking voor uw huis. Het zorgt voor extra veiligheid, verduistering, isolatie en privacy. Daarnaast beschermd het ook uw ramen en kozijnen. Rolluiken worden vaak enkel geassocieerd met zon en warmte, maar ook tijdens de wintermaanden hebben rolluiken heel wat te bieden. Bij het plaatsen van nieuwe rolluiken is het verstandig om na te denken hoe u de rolluiken wilt plaatsen. Rolluiken die buitenshuis worden geplaatst hebben veel meer te verduren dan rolluiken die binnenshuis geplaatst kunnen worden. Maar uit welke soorten rolluiken kunt u kiezen?

Soorten rolluiken

Inbouwrolluiken worden, zoals de naam doet vermoeden, ingebouwd. Een groot voordeel van inbouwrolluiken is, dat u ze alleen ziet wanneer ze gesloten zijn. Boven het raam- of deurkozijn, achter de buitensteen wordt een uitsparing gemaakt. In deze uitsparing wordt het rolluik geplaatst. Voor de uitsparing is veel ruimte achter de buitensteen nodig, anders kan het rolluik niet worden geplaatst. Vaak is het niet mogelijk om na de bouw van het huis een inbouwrolluik te plaatsen, daarom is deze keuze populair bij nieuwbouwprojecten. De kast wordt in de uitsparing geplaatst, hierdoor is er sprake van een doorbreking van de bouwschil. De bouwschil is de grens tussen de binnenzijde van de woning en buitenwereld. Daarom is het belangrijk dat de kast van het rolluik goed geisoleerd wordt met een kunststofplaat of minerale wol.

Een ander soort rolluik is een opbouwrolluik. Als u kiest voor een opbouwrolluik dan vormen het raam en rolluikkast samen één geheel. De rolluikkast wordt achter het raam gemonteerd en vervolgens in zijn geheel achter de buitensteen. Deze manier van plaatsen heeft minder ruimte nodig dan bij een inbouwrolluik. Hierdoor kunt u altijd kiezen voor een opbouwrolluik. Een voordeel is dat de rolluikkast van een opbouwrolluik al beter geisoleerd is, dan bij een inbouwrolluik.

Voorzetrolluiken worden vaak op de muur of op het kozijn geplaatst. Maar u kunt ook kiezen om het rolluik ergens tussen te plaatsen. Een voorzetrolluik kan in iedere situatie geplaatst worden. Als het rolluik op de muur of op het kozijn geplaatst wordt noemen we dat, ‘op de dag’. De HTF-geleiders en de rolluikkast worden op de muur of op het kozijn geplaatst. Wanneer het rolluik tussen de muur wordt geplaatst, noemen we dit ‘in de dag’. Dan worden LHTF-geleiders gebruikt.

Soorten rolluiken

Manier van bediening

Rolluiken kunnen op twee manieren bediend worden. U kunt kiezen voor handmatige rolluiken of elektrische rolluiken.

Handmatige rolluiken worden met de hand bediend. Onder handmatige rolluiken zijn verschillende varianten:
  • Bandopwinder
  • Koordopwinder
  • Slingerstang (zwengel)

De band- en koordopwinder zijn in principe hetzelfde, bij beide manieren moet u het rolluik openen en sluiten met een opwinder. U kunt het rolluik ook bedienen met een slingerstang. Door de stang te draaien kunt u het rolluik openen of sluiten.

Als u liever meer comfort wilt is een elektrische rolluik een aanrader. Elektrische rolluiken zijn voorzien van een buismotor die het rolluik aandrijft. Het rolluik wordt bediend met een schakelaar of afstandsbediening. Als u voorkeur uitgaat naar een schakelaar kunt u kiezen tussen een draai-, sleutel- of tijdschakelaar. Wanneer u liever geen zorgen heeft over uw rolluiken is de tijdschakelaar een goede keuze. U kunt de tijd van openen en sluiten, naar eigen wens instellen. Rolluiken met afstandsbediening zijn eenvoudig vanuit uw hele huis te bedienen. Met de afstandsbediening kunt u de rolluiken verdelen in groepen, en meerdere tegelijk bedienen.

Ook interessant