Verbouwen

Belg renoveert steeds minder

Belg renoveert steeds minder
De Belg renoveert steeds minder, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Het aantal kredieten om te verbouwen is in twee jaar met 16 procent gedaald. Belangrijkste reden: een woning moet nu al 10 jaar zijn om aanspraak te maken op een btw-tarief van 6%. De bouw luidt de alarmklok.

De interesten staan historisch laag en leningen zijn dus goedkoop, en toch daalt het aantal kredieten voor renovaties zienderogen: van 20.231 in het tweede kwartaal van 2016 naar 15.544 in het tweede kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). In één jaar tijd is het aantal renovatiekredieten met 21% gedaald. De kredieten voor de aankoop en de bouw van een woning blijven intussen stevig stijgen — respectievelijk +2,7% en +7%.

Een op de vijfwoningen

Eenzelfde dalende tendens voor grotere renovaties is te zien in het aantal vergunningen dat in Vlaanderen is afgeleverd. Die zakten van 4.651 in het eerste kwartaal van 2015 naar 3.468 dit jaar, weet men bij de Vlaamse Confederatie Bouw. De belangrijkste reden voor de terugval is de minder gunstige btw-regeling voor renovaties. Sinds 1 januari 2016 moet een huis ouder dan tien jaar zijn om van het lage tarief van 6% te genieten. Vroeger was dat vijf jaar. We renoveren te weinig, zo klinkt de Confederatie waarschuwend. Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energie-efficiënt zijn. Om dat streefdoel te bereiken, moeten we jaarlijks 2,5% van de huizen renoveren. Maar we zitten nu slechts aan 0,7%. De spouwmuurisolatie bijvoorbeeld gaat lang niet snel genoeg. Aan dit ritme raken we er niet.

Eén op de vijf huizen in Vlaanderen heeft nog steeds geen dak- of zoldervloer isolatie. We moeten echt veel meer gaan renoveren. En nu is het eigenlijk het geschikte moment. Leningen zijn niet duur en de terugverdieneffecten van de energiemaatregelen zijn goed.

Ook interessant