Verwarming & Sanitair

De lente is in het land, verwarming blijft nog even aan

De lente is in het land, verwarming blijft nog even aan
Foto: Honeywell
20 maart is een dag waar veel Belgen naar uitkijken, want dan begint de lente. De verwarming blijft nog even aan: gemiddeld wordt die pas uitgeschakeld op 10 april. In de winter van 2016 werd bijna een vijfde meer aardgas verbruikt dan vorig jaar. Dat blijkt uit data van energieleverancier essent.be over het aardgasverbruik van 200.000 Belgen. In de winter ligt het gemiddeld aardgasverbruik van een doorsnee gezin ver boven 1500 kWh per maand, vanaf april duikt het verbruik eronder.

Barbara Janssens, woordvoerder essent.be: “Officieel is de winter afgelopen en daarom spreken we van de verwarmingswinter, waarvan het einde steevast enkele weken later komt. We zijn in onze data van de afgelopen vijf jaren gedoken en daarin zagen we dat de Belg over het algemeen rond 10 april zijn verwarming uitdraait. Daarna wordt er nog wel aardgas verbruikt, maar vooral voor warm water of gasfornuizen. Voorlopig laten we de verwarming dus nog een paar weken aanstaan. Eind maart en begin april kan het in België inderdaad nog best koud zijn.”

Strenge winter

Volgens de verbruikscijfers van essent.be hebben we een koude winter achter de rug. Oktober was volgens het KMI een abnormaal koude maand, terwijl het totale verbruik van november tot januari een stuk hoger lag. Over de volledige winter bekeken (van oktober tot en met februari) lag het verbruik 18% hoger dan vorige winter en 3% hoger dan gemiddeld.

Barbara Janssens: “Het hogere verbruik tijdens de afgelopen winter is bijna uitsluitend te wijten aan de lage temperaturen. Wie onze besparingstips volgt, zou in strengere winters extra kunnen besparen. Op dit moment eindigt de verwarmingswinter gemiddeld genomen rond 10 april, maar we zouden er met zijn allen voor kunnen zorgen dat dit einde steeds vroeger valt.”

Hoge factuur kan worden vermeden

De energiefactuur bestaat vooral uit elektriciteit, maar verwarmen doen Belgen nog het meest met aardgas (65%). Het is belangrijk om zowel naar het elektriciteits- als aardgasverbruik te kijken en het verbruik nauwlettend in het oog te houden. Smart hometoepassingen bieden hier een hedendaagse oplossing. Tot 30% van de energie wordt verspild door lege ruimtes te verwarmen. Met home automation volgt het verwarmingssysteem het levensritme van de gebruiker, niet omgekeerd. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur wanneer je vroeger terug bent dan verwacht.

Essent.be heeft nog enkele besparingstips. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kan een gezin met een gemiddeld verbruik 57 euro op een winter besparen zonder aan comfort in te boeten. De meeste mensen ontluchten hun radiotoren bij de eerste koude dagen in de herfst, maar het loont de moeite om dit op het einde van de winter te herhalen, zodat je verwarming efficiënter kan draaien. Daarnaast stellen veel mensen hun thermostaat de hele winter in op dezelfde temperatuur. Rond deze tijd van het jaar kan je hem nochtans een graadje lager zetten, zonder dat je het verschil voelt. Tot slot, denk eraan om je huis voldoende te verluchten. Een tiental minuten het raam open zetten is voldoende. De buitenlucht is vaak drogere lucht en die is gemakkelijker en dus goedkoper te verwarmen.

Ook interessant