Architectuur

MAD bouwt woonhuis uit tot kleuterschool

Kentaro en Tamaki Nara hadden hun ouderlijk huis in Okazaki ingericht als kleuterschool. Toen de ruimte te beperkt werd, heeft MAD architects het huis vergroot door een ruimere jas over de bestaande constructie te plaatsen. De kleuterschool Clover House is gevestigd in het kleine Japanse stadje Okazaki. Het ouderlijk huis waarin Kentaro en Tamaki Nara de school hadden ingericht werd al snel te klein; bovendien voldeed het gebouw niet aan de educatieve doelen die de Nara’s zich stelden.

MAD kreeg van de familie de opdracht het ouderlijk huis, met een oppervlak van 150 m2, te verbouwen tot een volwaardig schoolgebouw. Daarbij moest het gebouw voor de kinderen als een thuis blijven voelen. Het is MADs eerste project in Japan.

Constructie rond constructie

Net als de omliggende gebouwen was het Clover House gerealiseerd als een standaard prefab huis. Om de bouwkosten te drukken, besloot MAD de bestaande houten constructie te behouden en op te nemen in het nieuwe ontwerp.

Het Chinese architectenbureau heeft een nieuwe constructie en (hagelwitte) huid gecreëerd, die over het originele skelet heen zijn geplaatst. De originele constructie is herkenbaar in alle schoolruimtes – deel van het gebouw is nog altijd woonhuis – als een verwijzing naar de geschiedenis van het Clover House.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant