Verbouwen

Renovaties in de lift: aantal neemt toe, kwaliteit stijgt

Renovaties in de lift: aantal neemt toe, kwaliteit stijgt
Op zondag 29 mei is het weer tijd voor de jaarlijkse Vlaamse Renovatiedag. In de aanloop daarnaar peilde organisator NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, bij architecten en particulieren naar evoluties binnen de renovatiemarkt. De voornaamste vaststelling is dat het aandeel renovatie binnen de bouwbedrijvigheid blijft groeien. Vlaanderen beschikt dan ook over een erg omvangrijk maar verouderd woningpark dat niet meer beantwoordt aan de hedendaagse energie- en kwaliteitsnormen. Inzetten op kwaliteitsvollere en energetisch betere renovaties is dan ook de boodschap die ook bouwheren begrepen hebben. Om de renovatiekosten te spreiden, faseren bouwheren nog meer dan vroeger. Om diezelfde reden blijven ze ook erg vaak in de woning leven tijdens de werken en willen ze zelf de handen uit de mouwen steken. Een betere begeleiding en screening vóór de aankoop van de te renoveren woning en tijdens het renovatietraject is voor NAV onontbeerlijk. Niet alleen om op lange termijn op Vlaams niveau de klimaatnormen te halen, maar ook om de bouwheren het comfort te geven dat ze van het verbouwproject verlangen.

NAV bevroeg in twee verschillende enquêtes zo’n 519 particulieren en 237 architecten. Daaruit blijkt dat de trends van de voorbije jaren zich nu nog duidelijker manifesteren: langer, complexer, veeleisender.

Grote impact op dagelijkse leven van bouwheren

Bijna de helft (46%) van de bouwheren voert de renovatieprojecten niet in één keer uit. Meer dan de helft (54%) geeft bovendien aan dat, wanneer de renovatie achter de rug is, het traject langer is uitgevallen dan men vooraf had gedacht. Wie in fasen werkt, hoopt de werken in ongeveer 5 jaar af te ronden, maar gemiddeld draait het op acht jaar uit. Maar liefst 56% blijft tijdens de renovatiewerken in de woning wonen en vier vijfden (81%) steekt zelf de handen uit de mouwen. Maar alhoewel deze werken dus een erg grote impact hebben op hun leven, bezoekt slechts 31% van de bouwheren het te renoveren pand voor de aankoop met een bouwprofessional.
Ook bij de architecten geeft een grote meerderheid (72%) aan dat steeds meer bouwheren de werken faseren. Bijna de helft van de architecten (46%) geeft aan dat renovatieprojecten vandaag langer duren dan pakweg vijf jaar geleden. Als voornaamste reden zien zij het feit dat bouwheren kiezen voor een fasering.

Geïntegreerde aanpak van gefaseerd verbouwen

Een doorsnee renovatieproject is vandaag heel wat ambitieuzer dan pakweg tien jaar geleden. De technische mogelijkheden zijn enorm verruimd. Ook de wettelijke eisen nemen verder toe. Zo zijn er sinds begin vorig jaar strengere energie-eisen van toepassing.

NAV vindt het belangrijk dat bouwheren ook in de toekomst een verbouwing op hun eigen ritme kunnen doen. Maar op voorwaarde dat er bij het begin van het traject een masterplan wordt opgesteld. In zo’n masterplan moet het einddoel vooropgezet worden en de timing moet goed doordacht zijn. Tevens moeten de verschillende fases technisch op elkaar afgestemd worden, om bijvoorbeeld lock-in effecten te vermijden. Dat zorgt ervoor dat de verbouwing veel meer wordt dan de optelsom van wat onsamenhangende ingrepen. Een renovatie moet immers gebeuren op zo’n energetisch, kwalitatieve en kostenefficiënt mogelijke manier. Niemand zit graag voor zijn plezier jaren aanhoudend in het stof.

Ontzorging via renovatie-advies voor en na de aanschaf van een pand

NAV ziet een mogelijk instrument in een verplicht renovatieadvies voor en na de aanschaf van een pand: een eerste advies, voorafgaand aan de verkoop, dat de toekomstige eigenaar op de hoogte stelt van de staat van de woning op het vlak van energie, eventuele vochtproblemen, stabiliteit,… En een tweede advies, na de verkoop, als een soort stappenplan voor een energiezuinige renovatie. NAV stipt aan dat dat renovatie-advies ook kan inhouden dat bepaalde woningen zich niet meer lenen tot renovatie, en beter meteen gesloopt en heropgebouwd worden. We dringen erop aan dat de overheid dit stimuleert door een verlaagd BTW-tarief van 6% te voorzien bij sloop en heropbouw, zoals nu al in 32 stadsgebieden het geval is.

De Vlaamse Renovatiedag praktisch

  • Datum: zondag 29 mei 2016, van 13u tot 18u
  • Locatie: Vlaanderen & Brussel
  • Initiatief: NAV, de Vlaamse architectenorganisatie en het tijdschrift ‘Ik ga Bouwen & Renoveren’
  • Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online op www.devlaamserenovatiedag.be
  • Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.

Ook interessant