Isolatie

Genieten in volle rust met akoestische isolatie

Iedereen heeft weleens last gehad van geluidsoverlast. Of het nou overdag is door het drukke verkeer buiten je huis terwijl je op de pc zit, in de nacht door feestgangers die het in de buurt weer eens flink laat maken of gewoon simpelweg het geluid van kinderen die buiten aan het spelen zijn. Geluidsisolatie is belangrijk als je niet van dit soort dingen gediend bent. De woningen vandaag de dag zijn spijtig genoeg er niet op gemaakt om geluidsisolatie te bevatten.
Betekent rust veel voor je? Lees dan snel verder hier!

Zorg zelf voor rust en stilte

Zoals eerder genoemd, niemand geniet er van om gestoord te worden in zijn periode van rust en vrede. Akoestische isolatie kan de meeste storingen in geluid tegen gaan zolang je je aan een paar makkelijke regels houdt. Het is erg simpel en het enige benodigde is wat nadenkwerk over de indeling van je huis om de geluidsisolatie te optimaliseren. Voornamelijk wilt men in de slaapkamer de meeste rust en stilte, wat logisch is want dit is de plaats waar je ook daadwerkelijk de meeste rust gaat pakken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je slaapkamer aan de kant van je huis is met de minste onrust van buitenaf. Dus niet aan de straatkant als er bijvoorbeeld een uitgaansgelegenheid in de buurt is of een drukke weg. Verder is het altijd aangeraden om alles wat in je huis lawaai maakt, laten we zeggen een vaatwasser of een wasmachine, zo ver mogelijk van je slaapkamer af te plaatsen. Als je buren hebt onder een twee-in-een-kapwoning of een gesloten of open bebouwing hebt, houdt dan rekening met de geluidsisolatie in de muren. Voor jou en je buren is het handig om dit op orde te hebben voor de minste overlast. Hier hebben jullie beide profijt van.

Verschillende manieren van akoestisch isoleren

Als we kijken naar akoestische isolatie zijn er twee manieren die men in het algemeen toepast om dit te realiseren. Eerst is er de luchtgeluidisolatie. De naam zegt het al, het zorgt ervoor dat al het geluid dat via de lucht verplaatst wordt, wordt tegengegaan. Dan heb je geen last van harde muziek, gepraat van mensen of geluiden die zich buiten voordoen. Ten tweede is er contactgeluidisolatie, simpelweg ook wel hoe zeer de woning akoestisch geïsoleerd, voornamelijk de vloer. Je vangt dan veel minder geluid op van allerlei geluidsbronnen. Denk maar aan simpelweg voetstappen, kelder deur open doen en de kastjes dichtdoen. Contactgeluidsisolatie zorgt ervoor dat je in alle rust heerlijk kan slapen.

Dikte is niet altijd stilte

Uiteraard zorgen de zware, flexibele en soepele materialen in je huis ervoor dat er veel geluid wordt geabsorbeerd. De dikte speelt wel zeker een rol, maar toch is het belangrijk om te weten dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om de dikste bouwmaterialen in zijn huis te hebben. Het massa-veer-massa systeem biedt hier de beste uitkomst. Twee wanden worden door een veer gescheiden. Deze veer kan zowel bestaan uit isolatiemateriaal als uit lucht. Het doel hiervan is dat het het geluid opvangt. Dit systeem is geweldig te gebruiken om je hele huis, van dak tot vloer compleet akoestisch geïsoleerd te maken.

Plaatsing van akoestische isolatie is zeer belangrijk

Als je je huis akoestisch isoleert, is het natuurlijk belangrijk dat je het volledig doet en geen gaten in de geluidsisolatie hebt. Anders is het zeer zonde want dan verricht je eigenlijk al het werk voor niks. Enige onderbrekingen in de isolatie van verschillende verdiepingen kunnen er al voor zorgen dat je niet optimaal kan genieten van je rust en stilte. Hierom is het zeer belangrijk om een specialist in te schakelen om te beste plaatsing van je akoestische isolatie te verwerkelijken.

De norm van akoestische isolatie

Sinds februari 2008 is de akoestische norm van toepassingen op alle appartementen, woningen, flats, enzovoort. Norm NBN S 01-400-1 bepaalt waaraan alle geluidisolaties zich aan moeten voldoen. Natuurlijk kan je tegen het probleem aan lopen dat niet iedereen dezelfde eisen stelt aan akoestische isolatie. Je hebt het basiscomfort, en het verhoogd akoestisch comfort. Uiteraard is de norm geen wettelijke verplichting. De rechtbank zal zich slechts kunnen beroepen op de norm als er sprake is van enige betwisting.

Met akoestische isolatie geen lawaai van buitenaf

Zoals te zien is, is akoestische isolatie een echte benodigdheid om de rust in jouw woonomgeving te optimaliseren. Op verschillende manieren is dit te realiseren, zoals dus met akoestische isolatie in je materiaal of door de ruimtelijke indeling in je huis. Het is belangrijk als er geluidsisolerende materialen worden geplaatst dat deze correct worde geplaatst zodat je het maximale haalt uit je geld en tijd. Kleine verbeteringen zoals akoestische beglazing, dichtingstrips voor deuren, enzovoort kunnen al een flink verschil maken met slechts lichte inspanning.

Ook interessant