Verbouwen

Transformatie Shell-kantoor Den Haag van start

De transformatie van het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag is afgelopen zaterdag 12 maart begonnen. In bijzijn van onder meer nieuwe bewoners gaf de Haagse wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur Joris Wijsmuller het officiële startsein. Het kantoorcomplex ondergaat de komende jaren een verbouwing tot wooncomplex Park Hoog Oostduin, naar ontwerp van architectenbureau cepezed. Het project zal bestaan uit het achttien verdiepingen tellende hoofdvolume Hoge Duin en een acht verdiepingen tellend nieuwbouwblok Lage Duin.

De twee eigentijdse en duurzame gebouwen gaan plaats bieden aan ruim 230 huur- en koopwoningen en circa 260 ondergrondse parkeerplaatsen. In de plint zijn voorzieningen gepland zoals een servicepunt, kantoren, veertien (short-stay) appartementen en twee hotelkamers, zo meldt de ontwikkelaar Pinnacle Property Developers.

Duurzaam

De herbestemming van het voormalige kantoorgebouw draagt bij aan invulling van de grote woningbouwopgave waar Den Haag momenteel voor staat, aldus cepezed. Het betreft voorts een duurzaam ontwerp, met een BREEAM-Excellent score en een hoge mate van hergebruik van bouwstoffen. De verwijderde materialen worden voor 85 procent gerecycled.

Voor het nieuwe complex worden bovendien zowel het casco van de hoogbouw, de kelders als de parkeergarage hergebruikt. Het zestig meter lange tegeltableau van Karel Appel, dat de inmiddels gesloopte laagbouw sierde, krijgt straks een plek in de gevel van de vernieuwde hoogbouw.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant