Verbouwen

Bouwunie ondersteunt renovatiepact

Bouwunie ondersteunt en werkt actief mee aan het renovatiepact van de Vlaamse ministers Annemie Turtelboom, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege. Momenteel is er een grote kloof tussen de energiezuinigheid van nieuwbouwwoningen en de energiezuinigheid van bestaande woningen. Bouwunie werkt mee aan de uitwerking van het plan waarbij eigenaars van oudere woningen een stappenplan in handen krijgen dat hen helpt bij de energiezuinige renovatie van hun woning. Het renovatiepact voorziet ook in de introductie van de woningpas. Bouwunie pleit al enige tijd voor de invoering ervan. “De woningpas geeft een overzicht van de staat van de woning. Eigenaars kunnen dan meteen zien waar het schoentje knelt en waar ze in hun renovatietraject best aandacht aan besteden, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Toch waarschuwt Bouwunie ook dat op dit ogenblik een energiepeil van E60 voor alle bestaande woningen volgens haar te ambitieus is. “Een bestaande woning renoveren tot op het niveau van een energiescore van E60 vraagt bijzonder veel inspanningen en is vandaag de dag moeilijk haalbaar voor alle woningen. Uiteraard moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden dat dit een ambitie is op lange termijn, meer bepaald tegen 2050. Bouwtechnieken en bouwmaterialen evolueren continu”, zegt Hilde Masschelein. Bouwunie zal erop toezien dat een haalbare energiescore wordt uitgerold. Tenslotte is het ook mogelijk dat tot de conclusie gekomen wordt dat het beter is dat bepaalde woningen worden gesloopt en heropgebouwd. Verder willen de drie ministers in dit pact ook het systeem van de energiepremies hervormen. Dit is zeker een goed idee want premies zijn bijzonder belangrijk voor het energiezuinig maken van het bestaande patrimonium.

Energiezuinig renoveren van bestaande woningen staat bij Bouwunie in de kijker op haar Energie Renovatie Congres op donderdag 1 oktober in Kamp C, Britselaan 20 in Westerlo. Vanaf 17 uur wordt een antwoord gezocht op de vraag hoe bestaande woningen bijna-energieneutraal gerenoveerd kunnen worden.

Ook interessant