Verbouwen

Renoveren of vernieuwbouw?

Wanneer 20% van de woningeigenaren er langer dan 7 jaar over doet om zijn woning te renoveren. En 53% van de eigenaren zich ervan bewust is dat een bestaande woning nooit zo energiezuinig gebouwd kan worden als een nieuwbouw, dan rijst de vraag of we renovatie wel moeten stimuleren. Is het niet zinvoller om vernieuwbouw te promoten boven renovatie?

Het antwoord op die vraag was de inzet van het seminarie ‘De gebouwen van België gaan we voor nieuw of vernieuwen?’ waar onder meer Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom, Ralph Schellen (Jones Lang Lasalle) en Céline Janssens (Stadim Vastgoed) hun kijk gaven op het bestaande gebouwenbestand en de mogelijkheden tot energierenovatie.

Ralph Schellen geeft aan dat huurders op de kantorenmarkt gevoelig zijn voor de leeftijd van gebouwen. “10% van de Brusselse kantoren staat vandaag leeg. Buiten het zakenkwartier loopt dat percentage zelfs op tot 22,6%. Wanneer we die leegstaande gebouwen in detail bekijken, blijkt dat 55% ervan ouder is dan 15 jaar. Van de jonge, performante gebouwen staat amper 10% leeg. Zowel in Vlaanderen als in Brussel is er een herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen merkbaar, al blijft de omvang eerder bescheiden. In Wallonië is er amper leegstand, en dus ook geen noemenswaardige reconversie. In de retail en industriële gebouwen valt er amper leegstand op te tekenen.”

Céline Janssens stelt dat er in ons land helemaal geen sprake is van een vastgoedbubbel. De prijsstijgingen zijn verantwoord. De Belgische woningen zijn mede moeilijker betaalbaar omwille van de strengere regels van de banken – hogere eigen inbreng om een hypothecaire lening te krijgen en het feit dat (groot)ouders minder sponsoren. Die evoluties mogen er echter niet toe leiden dat we kiezen voor een mindere kwaliteit in de renovatieprojecten.

Essencia stelt zich dan ook luidop de vraag of we niet kritisch moeten analyseren of renoveren leent, of dat andere opties beter zijn. “Een bepaald deel van het patrimonium is zo oud en in zo’n slechte staat, dat het technisch te complex en financieel niet meer realistisch is om dergelijke gebouwen naar de actuele energieprestatie-eisen te renoveren. In dergelijke gevallen is het zinvoller en goedkoper om het pand te slopen en een energieperformante nieuwbouw te realiseren. Voor woningen van ‘middelbare’ leeftijd zijn energierenovatie wel nog zinvol en betaalbaar. De maatregelen die de Vlaamse overheid hier plant om die werken op een kwalitatief niveau uit te voeren, vallen dan ook toe te juichen.”

Ook interessant