Nieuwbouw

Geef dieven geen kans tijdens de kerstvakantie

Vlak voor de start van de kerstvakantie, roepen Bouwunie en Nelectra, de federatie van de elektrosector, op om dieven geen schijn van kans te geven en bouwplaatsen goed af te sluiten. Werfdiefstallen is, zo blijkt uit cijfers van de federale politie nog altijd een heel groot probleem. In 2013 tekende de federale politie meer dan 4000 diefstallen op op werven, dat zijn er maar liefst 11 per dag. De aanwezigheid van allerhande bouwmaterialen is een doorn in het oog van heel wat dieven. Aangezien de meeste diefstallen gebeuren op het moment dat bouwplaatsen verlaten zijn, tijdens de vakantie of in het weekend, roepen Bouwunie en Nelectra op om werven goed af te sluiten en materieel en materiaal in de mate van het mogelijke niet achter te laten.

Bouwbedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van diefstal. Dieven hebben het gemunt op vrijwel alles wat er op een bouwwerf te vinden is. Niet alleen op groot materieel zoals compressoren, elektrogroepen en graafmachines maar ook op klein bouwmateriaal zoals bakstenen, kabels, zakken pleister, radiatoren, hamers en boormachines. “Een diefstal is vaak een zware dobber voor de betrokken bouw- en elektrobedrijven. Niet alleen loopt de schade vaak op tot ettelijke tienduizenden euro per diefstal, het stuurt ook de werkplanning helemaal in de war”, zegt Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra.

11 werfdiefstallen per dag

In 2013 werden er 4 154 diefstallen vastgesteld op werven. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. De meest getroffen regio’s volgens de federale politie zijn Antwerpen, Brussel en Charleroi. “Het gaat hier zowel om individuele daders als georganiseerde bendes”, zegt Eddy De Raedt, expert eigendomscriminaliteit bij de federale politie. “Werfdiefstallen is een niet te onderschattten probleem dat ook onze aandacht heeft maar je kan wel met preventieve maatregelen zelf het risico sterk doen dalen.”

Bouwunie en Nelectra benadrukken daarom dat het belangrijk is om werven tijdens de vakantie goed af te sluiten en in de mate van het mogelijke geen materieel en materiaal achter te laten. “Al 3 jaar bedraagt het aantal diefstallen op werven boven de 4000, dat is maar liefst 11 per dag”, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Dit cijfer moet dringend opnieuw dalen en dus vragen we nu aan onze kmo-bouwbedrijven in de kerstperiode om afdoende diefstalpreventiemaatregelen te nemen”.

Prioriteit is en blijft preventie

Bouwunie gaf hierover ook de brochure ‘Diefstal op de werf’ uit. Dat gaat ook over heel eenvoudige dingen zoals
  • alles goed opbergen en afsluiten,
  • het informeren en sensibiliseren van de medewerkers zodat ze niets laten rondslingeren, de sleutels veilig opbergen e.d. en ook het beter markeren van de machines en voertuigen. Materiaal met een identificatie is veel minder interessant om te stelen. Het vergemakkelijkt ook de aangifte en het desgevallend terugbezorgen van gestolen goederen die de politie terugvindt.

Ook interessant