Verbouwen

Minister van Energie en bouwsector ondertekenen Renovatiepact

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, heeft vandaag samen met de vertegenwoordigers van alle sectoren en organisaties (33 in totaal) de langverwachte engagementsverklaring van het Renovatiepact ondertekend. Het doel van het Renovatiepact is tweeledig. Enerzijds wil men een coherent actieplan uitwerken dat, in een langetermijnperspectief, leidt tot een sterke verhoging van de renovatiegraad van ons Vlaams woningpatrimonium. Momenteel wordt slechts 0,7 % van de in totaal 3 miljoen Vlaamse woningen per jaar gerenoveerd. Het is mogelijk om dit percentage sterk te verhogen. Zo wordt de economische activiteit van de brede bouwsector gestimuleerd, waardoor de werkgelegenheid en de economische groei een positieve evolutie zullen doormaken. Anderzijds wil men de energieprestatie van onze woningen optimaliseren tot het bijna-energieneutraal (BEN) niveau. Dit zal een verminderd energieverbruik door de huishoudens als gevolg hebben, wat ons leefmilieu ten goede komt, maar ook de bescherming van de koopkracht van de gezinnen, de bevoorradingszekerheid en de strijd tegen energiearmoede.

Het Renovatiepact is noodzakelijk om de handen in elkaar te slaan met de sectoren en organisaties. De overheid kan deze transformatie namelijk wel faciliteren en ondersteunen maar alle belanghebbenden, zoals de bouwsector, zullen hier mee hun schouders onder moeten zetten. Deze overeenkomst moet leiden tot het opzetten van een partnerorganisatie waarin middelen, informatie, activiteiten en competenties worden gedeeld met als doel de realisatie van de gemeenschappelijke doelstelling. Het Renovatiepact wil zo de belangen van de bouwsector overstijgen. “Door samen te werken met alle actoren in de bouwsector creëren we een groot draagvlak. Zo kunnen we de renovatiegraad snel optrekken en investeren in werkgelegenheid en energie-efficiëntie”, aldus minister Turtelboom.

Het beschikken over een coherent actieplan moet het ook mogelijk maken maximaal gebruik te maken van Europese en andere financieringsmiddelen die ter beschikking komen voor de ondersteuning van de energetische renovatie van ons woningenbestand.

Het Renovatiepact legt de grote lijnen van de opvolging van de actiepunten vast. Op 6 maanden tijd wordt het pact concreet uitgewerkt door maatregelen in 6 domeinen op te stellen. Er zullen 2 tussentijdse vergaderingen plaatsvinden en het voorbereidingstraject wordt afgesloten op 30 juni 2015.

Vanaf 16 december zullen alle geplande vergaderdata voor deze 6 werkgroepen en andere relevante informatie en documenten aangaande de uitwerking van het Renovatiepact, gepubliceerd worden op www.energiesparen.be/renovatiepact.

Ook interessant