Beveiliging

Afschaffing belastingvermindering inbraakwerend schrijnwerk

Vandaag is het de nationale actiedag tegen inbraken onder het mom van ‘1 dag niet’. Een bijzonder lovenswaardig initiatief want in België wordt er per dag meer dan 200 keer ingebroken in woningen en wie een inbraak heeft meegemaakt, ondervindt vaak maandenlang nog de psychische gevolgen. Er kan dus niet genoeg aandacht zijn voor de beveiliging van woningen. En dus betreurt Bouwunie dat de Vlaamse regering de belastingvermindering voor inbraakvertragende elementen afschaft vanaf aanslagjaar 2016 (dit gaat dus over uitgaven vanaf 1 januari 2015). Want dit is een belangrijke investering in de strijd tegen woninginbraken.

Tot 31 december 2014 kan iedereen die zijn woning tegen inbraak of brand laat beveiligen een belastingvermindering krijgen voor 30% van de uitgaven met een maximum van 750 euro. Het gaat om investeringen in inbraakwerend glas, veiligheidssloten en andere beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken, gepantserde deuren, deuren met brandweerstand van “een half uur”, alarmsystemen,… Om van deze belastingvermindering te kunnen genieten en ook om de kwaliteit van de installatie te garanderen, moeten prestaties verplicht door een aannemer geleverd worden.

Bouwunie en haar leden vinden het jammer dat deze belastingvermindering wordt stopgezet.
“Deze belastingvermindering zorgde ervoor dat mensen een beroep deden op een vakman zodat de installatie van de gekozen maatregelen gebeurt zoals het moet. Bovendien kregen consumenten ook deskundig advies over welke maatregelen voor hun specifieke noden het beste zijn”, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Bouwunie organiseerde een bevraging onder haar leden schrijnwerkers. De meesten zijn zowel actief in de nieuwbouw als in renovatie van woningen (72,7%). 79% vindt het belangrijk dat er een aanmoediging is voor particulieren zodat ze aandacht besteden aan de beveiliging van hun woning. De meesten (63,5%) denken daarbij aan een combinatie van een sensibiliseringscampagne en een financieel steuntje zoals een premie of belastingvermindering.

Meer dan de helft van de ondervraagde schrijnwerkers zegt dat hij het stopzetten van de belastingvermindering zal voelen. 15% van de schrijnwerkers vreest dat hij minder werk zal hebben en 42,2% denkt dat de afschaffing tot gevolg zal hebben dat de klant minder specifieke en geen extra beveiligingsmaatregelen zal kiezen.

De premie was goed ingeburgerd en populair want de helft van de klanten vroeg zelf om een attest voor belastingvermindering. 39,4% van de schrijnwerkers geeft dit spontaan zonder dat de klant erom vraagt en in slechts 10,6% van de gevallen vragen klanten niet om een attest voor belastingvermindering.

Bouwunie betreurt dat de belastingvermindering is afgeschaft terwijl dat in Brussel niet het geval is. “Nochtans zijn deze kleine ondersteuningsmaatregelen van groot belang om bouwheren over de streep te trekken. Dit komt zowel de beveiliging als de economie ten goede”, benadrukt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Ook interessant