Verbouwen

De straat van morgen ligt in Roeselare

We moeten dringend energie besparen, ook in onze woningen. De kosten voor elektriciteit, water en verwarming blijven stijgen. Om kosten te drukken, en om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen is het belangrijk dat we onze woningen zo energiezuinig mogelijk renoveren. Bijna de helft van de uitstoot van broeikasgassen is vandaag afkomstig van woningen.

Roeselare telt op vandaag ongeveer 25 000 woningen, waarvan zeven op tien ouder zijn dan 25 jaar. Door hun ouderdom kampen veel woningen met kwaliteitsproblemen of zijn ze minder energiezuinig. De stap naar een doorgedreven duurzame woningrenovatie is vaak een struikelblok omwille van financiële, sociale, architecturale en technische redenen.

Stad Roeselare reikt inwoners de hand

De stad Roeselare wil dat zoveel mogelijk mensen wonen in een huis dat comfortabel en energiezuinig is. Deze ambitie past in het recent ondertekend Europese Burgemeestersconvenant. Roeselare engageert zich hiermee om, samen met meer dan 6 000 andere Europese steden en gemeenten (goed voor 190 miljoen inwoners!), de CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 20 procent terug te dringen. Deze ambitieuze doelstelling kan uiteraard niet alleen door de stad gehaald worden. Het vereist een samenwerking van iedereen: overheid, bedrijven, organisaties en natuurlijk ook alle inwoners.

Wonen is duur. Renovatie betaalbaar maken, speelt in op een reële nood bij de bevolking, en verruimt de markt voor de bouwsector. Dit project zal aantonen dat betaalbare renovatie haalbaar is.

Wat doen we?

Het project “Blekerijstraat, straat van morgen” beoogt een duurzame woningrenovatie in het stadscentrum. We doen de inspanningen voor dit project niet meteen voor heel Roeselare want dit is organisatorisch niet haalbaar. Dit proefproject willen we eerst op kleine schaal (op straatniveau) uitwerken. Als eerste straat kozen we voor de Blekerijstraat. Indien er onvoldoende interesse blijkt te zijn, kan het projectgebied nog uitgebreid worden. Zodra voldoende kennis en expertise opgebouwd is, zal het duurzaam renovatieproject ook nog in andere gebieden van de stad opgestart worden.

gratis huisscan

Gezinnen die deelnemen aan het project krijgen een gratis ‘huisscan’. Tijdens de huisscan geven specialisten gratis tips en advies over hoe de energie- en waterkosten op een eenvoudige en slimme manier kunnen beperkt worden.

Door deze huisscans kunnen we voor de bewoners of eigenaars renovatie-en financieringsvoorstellen op maat uitwerken.
De inwoners zullen (financieel) gesteund worden om de door hen gekozen maatregelen om te besparen ook écht uit te voeren. En dit kan ver gaan: van de kleinste aanpassingen (lampen vervangen bijvoorbeeld) tot totaalrenovatie van de woning met de zuinigste bouwtechnieken die vandaag wenselijk zijn.

De stad Roeselare brengt verschillende overheden en private partners samen om gezinnen op maat te begeleiden. Naast gratis tips en advies wordt er ook hulp aangeboden bij de administratieve afhandeling van het renovatieproject én hulp bij de renovatie van de woning. Organiseren van groepsaankopen, ondersteuning bij subsidieaanvragen, contacten met aannemers, het aanvragen van een goedkope lening via het ‘Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost’ (FRGE-lening), … het zit allemaal vervat in het project.

Ook voor huurders

Het project richt zich ook op de private huurmarkt. De kwaliteit van de woningen op de private huurmarkt is beduidend slechter dan in de rest van de woonmarkt. Private huurwoningen worden ook moeilijker en trager gerenoveerd. Het is niet evident om eigenaars te motiveren om hun huurwoning kwaliteitsvol te renoveren. De reden hiervoor is de split incentive. De eigenaar betaalt de investering, maar die investering heeft geen terugverdieneffect als hij de huurprijs niet verhoogt. Niet alle huurders kunnen zomaar een hogere huurprijs betalen. En de huurder wil geen energiebesparende investeringen doen, omdat de huurwoning niet zijn eigendom is.
Met dit project willen we de eigenaar-verhuurder sterker ondersteunen om energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Bezoek van het huisscan-team

Volgende week vindt een eerste kennismakingsmoment met bewoners van de Blekerijstraat plaats en een kennismakingsmoment met eigenaar-verhuurders van de Blekerijstraat. Wie deelneemt of interesse toont, krijgt een gratis bezoek van het ‘huisscan-team’.

Een kijkwoning in de Blekerijstraat

In de Blekerijstraat wordt volgend jaar een kijkwoning geopend. Deze woning is eigendom van het OCMW en wordt binnenkort duurzaam gerenoveerd. De verschillende renovatiefases worden er in beeld gebracht. Zo willen we mensen inspireren en aanzetten tot een betaalbare en duurzame woningrenovatie.

De leegstaande hoekwoning is eigendom van het OCMW en wordt naar aanleiding van het proeftuinproject opgewaardeerd tot een energiezuinige gezinswoning. Ze zal vooral dienst doen voor tijdelijke bewoning en als demoproject bijdragen tot een beter zicht op een duurzame aanpak, op technische mogelijkheden, op de te volgen procedures en de kosten.

Er werd in de eerste plaats gekozen voor compactheid: de bijgebouwen worden afgebroken, de badkamer wordt geïntegreerd in het hoofdvolume en de zolder krijgt een functie als slaapkamer. Zo moet er minder volume verwarmd worden en minder geveloppervlakte geïsoleerd. Het huis wordt minder diep en er komt meer daglicht naar binnen, wat minder elektriciteitsverbruik betekent.

Binnen komt er een nieuwe, veilige trap op een andere plaats. Daardoor ontstaat er een open leefruimte, met een keuken en eetterras achteraan en een living aan de straatkant. Op vlak van technieken wordt de gaskachel vervangen door een centrale verwarming en worden elektriciteit en alle leidingen vernieuwd. Het huis is ook reeds klaar voor een aansluiting op het warmtenet van de stad.

Op de uiteenlopende innovatieve technieken wordt later teruggekomen.
Her en der worden demo-kijkvensters aangebracht om de technische oplossingen (in vloeren, kasten, wanden…) zichtbaar en bespreekbaar te maken.

De straat van morgen ligt in Roeselare

Roeselare gaat in zee met verschillende partners

De stad Roeselare staat er niet alleen voor en voert dit project uit samen met een aantal partners vanuit diverse disciplines en expertises.

Een intensieve samenwerking in dit consortium zorgt voor een multidisciplinaire aanpak voor duurzame woningrenovatie. Het consortium bestaat uit een lerend netwerk dat enerzijds zal onderzoeken waarom dergelijke woningen niet overgaan tot energetische en duurzame renovatie. Anderzijds is er ook een economisch belang. De private partners willen mee onderzoeken welke innoverende producten, technieken en financieringsmodellen kunnen gebruikt worden om meer eigenaars, bewoners en consumenten aan te zetten tot renovatie.

Welke subsidies krijgt dit project ?

De Vlaamse Overheid maakte begin dit jaar 6 miljoen euro vrij voor innovatieve projecten die vernieuwing in de bouwsector, met focus op betaalbaarheid en betere woningkwaliteit, vertegenwoordigen. Het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) keurde tien projecten goed waaronder het project van de stad Roeselare ‘Samen bouwen aan een duurzame (t)huis’ dat over een periode van vier jaar loopt.

Ook interessant