Nieuwbouw

Afschaffing verlaagde btw desastreus voor de bouw

Als de toekomstige federale regering zou beslissen om de verlaagde btw-tarieven af te schaffen, zou dat desastreuze gevolgen hebben voor de bouwsector. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Deze denkpiste is echt onverantwoord. De bouw bevindt zich nog altijd in een moeilijke situatie. In twee jaar en zes maanden tijd zijn al 11.900 jobs verloren gegaan in onze sector. Het wegvallen van de verlaagde btw kan nog eens 50.000 banen kosten. Ook de staat zal eraan verliezen, want een verhoogde belastingdruk zal alleen maar leiden tot meer zwartwerk en gemiste inkomsten.”

De verlaagde btw-tarieven zijn inmiddels goed ingeburgerd in de bouw. Zo is er een verlaagd tarief van 6% bij de renovatie van woningen ouder dan 5 jaar, wat de activiteit en de werkgelegenheid stimuleert, het zwartwerk tegengaat en de inkomsten van de staat verhoogt. In 2011 werd zo voor niet minder dan 12,3 miljard gefactureerd voor werken uitgevoerd onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Na het wegvallen van de meeste steun voor energiebesparende maatregelen in 2012 is de 6% op renovatie een zeer belangrijke hefboom die overblijft.

Volgens eerdere schattingen van de Confederatie zorgt een verlaagd btw-tarief ervoor dat de helft meer renovatiewerken met factuur gebeuren. Wanneer we het gewicht van de renovatiesector binnen de bouw in rekening brengen, zal het wegvallen van de verlaagde btw-tarieven leiden tot 10% meer zwartwerk. Dit zorgt op zijn beurt voor een daling van het BBP met 1%, wat tot 50.000 banen kan kosten en een daling van inkomsten voor de schatkist betekent die kan oplopen tot 1,3 miljard. Dat bedrag kan nooit volledig worden gecompenseerd door een hogere btw op de resterende gefactureerde werken.

Robert de Mûelenaere: “De toepassing van een btw-tarief van 21% betekent dat de particulier bovenop de kostprijs nog eens een vijfde aan belastingen moet betalen. In de bouw leidt dit al gauw tot zeer hoge bedragen. Een lager tarief zorgt ervoor dat de reden om een beroep te doen op het informele circuit vervalt. Iedereen wint hierbij: de bonafide onderneming, de investeerder en de schatkist.”

Ook interessant