Verbouwen

Restauratie Kortrijks begijnhof schakelt versnelling hoger

Het Kortrijks begijnhof is een oase van rust in de stad. Het begijnhof dateert uit de 13de eeuw en werd in 1998 door Unesco als werelderfgoed erkend. De huidige restauratie van het begijnhof van Kortrijk bestaat uit tien fases en ging al in 1984 van start. Dit jaar wordt de 5de restauratiefase afgerond waarbij reeds 26 woningen van de 41 zijn gerestaureerd. Met het stadsbestuur wordt sinds vorig jaar een versnelling hoger geschakeld. Terwijl de eerste 5 fasen er 30 jaar over deden om voltooid te worden, zal het resterende werk uitgevoerd zijn tegen 2019.

Zopas werd daar ook het nieuwe belevingscentrum geopend in de gerestaureerde Sint-Annazaal. In het dynamisch en interactief ingerichte belevingscentrum staan de begijnen als sterke vrouwen centraal. De bezoeker wordt er doorheen de geschiedenis van 800 jaar begijnhof in Kortrijk gegidst.

Een verrassend beeld van de hand van Lieve Blancquart, centraal in het belevingscentrum, verwijst naar het sterke en radicale karakter van de begijnen. Het bezoeken meer dan waard!

Ook interessant