Verbouwen

Renovatie en uitbreiding voor Hogere zeevaartschool

Het team Atelier Kempe Thill (Rotterdam) en aNNo architecten (Gent) heeft onlangs de internationale wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen gewonnen. Het project bevindt zich in het stadsontwikkelingsgebied ten noorden van het historische centrum en ligt prominent in de Scheldebocht. Het voorgestelde plan van in totaal ca. 15.000m2 bestaat uit drie belangrijke onderdelen.

Eerst wordt het bestaande vroeg modernistische schoolgebouw uit de jaren ‘30 van het architectenduo Van Kriekinge – door het afbreken van diverse latere uitbreidingen – integraal gerestaureerd en gemoderniseerd. Hierdoor wordt één van de belangrijkste Vlaamse monumenten van de moderne tijd in zijn oude glorie hersteld.

Renovatie en uitbreiding voor Hogere zeevaartschool
Atelier Kempe Thill – aNNo

Vervolgens wordt het instituut uitgebreid met een multifunctioneel onderwijsgebouw waarin zich naast de bibliotheek, labo’s en onderwijslokalen ook een aantal ruimtes voor scheepvaartsimulatoren bevinden.

Ten slotte worden beiden gebouwen d.m.v. een half verdiept, semipubliek, onderwijsplatform dat door de hele Antwerpse scheepvaartsector wordt gebruikt, met elkaar verbonden. In deze zone bevinden zich naast drie auditoria ook een restaurant, informele studieplekken en meerdere grote werkplaatsen voor proefopstellingen. Op het dak van het onderwijsplatform wordt een nieuw plein aangelegd.

Renovatie en uitbreiding voor Hogere zeevaartschool
Atelier Kempe Thill – aNNo

Ook interessant