Architectuur

Consulent helpt Vlaamse architecten waterbewuster te bouwen

Om architecten en ontwerpers aan te sporen te anticiperen op het risico van overstromingen, gaat een consulent ‘Waterbewust bouwen’ aan de slag bij de Vlaamse Architectenorganisatie NAV. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege maakt daarvoor een subsidie van 141.950 euro vrij. “Vlaanderen moet ook ‘waterrobuust’ gaan bouwen”, zegt Vlaams minister Joke Schauvliege. “Een goede samenwerking met de bouwsector is nodig om werkbare en innovatieve oplossingen voor waterbestendig bouwen uit te werken.”

In het Vlaams Adaptatieplan (VAP) staan meer dan 70 maatregelen opgelijst waarmee Vlaanderen zich wil voorbereiden op en weerbaar wil maken tegen klimaatverandering. De wetenschappelijke voorspelling is dat we gaan te maken krijgen met een temperatuurstijging, drogere zomers (met felle buien), nattere winters en een stijging van de zeespiegel.
Om het overstromingsrisico te beperken en schade aan woningen en gebouwen te voorkomen, zal Vlaanderen onder meer waterrobuuster moeten bouwen. De kennis over aangepast bouwen in risicogebieden is aanwezig, maar is nog te weinig bekend. Architecten en ontwerpers kunnen daartoe hun opdrachtgevers bouwtechnisch ongetwijfeld nog beter adviseren.

Daartoe lanceert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege i.s.m. de Vlaamse Architectenorganisatie NAV het project van de consulent ‘Waterbewust bouwen’. De consulent krijgt de taak architecten te ondersteunen bij meer doordachte keuzes voor waterrobuust bouwen en het beheer van de waterhuishouding van een nieuwbouw of verbouwing. Dat zal gebeuren via een helpdesk voor architecten, informatieverspreiding via geschreven en digitale media en de organisatie van infosessies, cursussen en congressen. Daarnaast zal de consulent actief bijdragen tot de aanmaak van hulpmiddelen voor de sector zoals rekenvoorbeelden en tools. Hij/zij zal ook fungeren als intermediair tussen de sector van architecten en ontwerpers, en de overheid, om o.m. vanuit de praktijkervaring, mee te zoeken naar oplossingen voor beleidsvraagstukken inzake waterbewust bouwen.



Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Dit project past perfect in mijn beleid om overstromingsrisico’s terug te dringen. We leggen in Vlaanderen bufferbekkens aan en investeren volop in gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s). Maar ook aan de kant van woningen en gebouwen kunnen de risico’s op een ondergelopen pand beperkt worden. Met de waterconsulent kunnen we zoeken naar nieuwe, creatieve alternatieven voor waterbestendig bouwen, de bestaande knowhow beter verdelen en de bouwsector met raad en daad bijstaan over de waterhuishouding van hun bouwprojecten. Na een jaar gaan we het project met de waterconsulent evalueren en bij een gunstige beoordeling voortzetten.”

NAV bundelt al jaren informatie over ‘waterrobuust bouwen’ en een ‘goede waterhuishouding’. “Zo werkt NAV actief mee aan de samenstelling en verspreiding van de brochure ‘Waterwegwijzer bouwen en verbouwen’ van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en werd de regelgeving over de verplichte keuring van private rioleringsstelsels onmiddellijk naar de architecten verspreid”, aldus architect Danny Windmolders, nationaal voorzitter van NAV. “Regelmatig herneemt NAV de waterproblematiek in artikels en tools. Een ervan is de ontwikkeling van een rekentool voor de dimensionering van afvoerleidingen. Deze tool is in november 2012 online gegaan. We zijn dan ook blij dat we van minister Schauvliege de kans krijgen onze kennis nog uit te diepen.”

Ook interessant