Tuin

Een gemeenschappelijke tuin met je buren

In de steden zijn bouwgronden schaars en duur, maar ook het Vlaamse platteland raakt langzamerhand volgebouwd. Bovendien blijft de aankoopprijs van nieuwbouwwoningen stijgen. Wordt een eigen huis – het liefst mét een tuintje – dan onhaalbaar voor starters en gezinnen met een laag inkomen? Niet per se! Er duiken allerlei alternatieven op om betaalbaar te wonen, zoals cohousing en kleinere appartementen. Ook door je tuin te delen met je buren, kun je flink wat besparen zonder aan wooncomfort in te boeten.

Genieten van een grote stadstuin

Ken je dat gevoel? Het is mooi weer en jij zit je maar wat te vervelen achter de computer. Plots begint het te kriebelen om naar buiten te gaan en je onder te dompelen in de frisse buitenlucht en de warmte van de zon. Veel mensen moeten hiervoor steevast de straat op of naar een stadspark. Niks mis mee, want ook op een bankje of een picknickdekentje in het park kun je zalig genieten van de buitenlucht. Maar geef toe: soms wil je gewoon, met een verse kop koffie of een glas gin-tonic in de hand, op vijf meter van je achterdeur in het gras gaan zitten.

Hou hiermee rekening wanneer je op huizenjacht gaat. Kijk uit naar woningen of appartementen met een gezellig stadspark voor de deur, een kleine stadstuin of … een grote gemeenschappelijke tuin. Door je tuin te delen met enkele buren, of met alle bewoners van je appartementengebouw, heb je altijd toegang tot een grote, afgesloten tuin.

Samen uit, samen thuis

Dat is bijlange niet het enige voordeel van een gedeelde tuin. Doordat je de tuin deelt met buren, sta je niet alleen in voor het onderhoud. Deel je je tuin op informele basis met je naaste buren, dan kun je samen een routine uitwerken voor de belangrijkste klusjes. Of misschien staat je gepensioneerde buurvrouw wel te springen om het onkruid wekelijks te verwijderen en kun je haar op jouw beurt van dienst zijn door enkele huishoudelijk klusjes verrichten.

In een groot appartementenblok heb je het helemaal makkelijk, want daar wordt meestal een professionele partner ingeschakeld voor de inrichting en het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin.

Gemeenschappelijke tuin: wat met privacy?

Een gemeenschappelijke tuin is de ideale oplossing voor wie een grote tuin wil zonder al te veel onderhoudswerken en -kosten. Uiteraard heb je hier niet dezelfde privacy als in een eigen tuintje. Stel je dus de vraag wat je precies van een tuin verlangt. Staan privacy en rust op één en twee, dan is een gedeelde tuin niets voor jou.

Ook interessant