Terras en oprit

Terrastegels kiezen: 5 tips voor het beste resultaat!

Terrastegels kiezen: 5 tips voor het beste resultaat!
© ArtStone
Wanneer je plannen hebt om je terras, oprit of vloer (her)aan te leggen, is het belangrijk om je vooraf goed te informeren. Het resultaat zal het uitzicht van je tuin en bij uitbreiding van je hele woning bepalen. Bovendien is het terras dé plaats waar je even kan ontspannen, genieten met vrienden en familie of relaxed kan wegdromen. Het is overigens nu het moment om een nieuw terras aan te leggen, tot 31 december 2015 kunt u nog profiteren van een gunstig btw tarief van 6%!

Kies nu terrastegels en geniet van unieke voordelen!
Bezoek Artstone en geniet nu van een gratis 15 minuten schets om uw project te visualiseren, najaar promoties en van het gunstige btw tarief van 6%*.

*voor verbouwingen aan woningen >5 jaar, uitgevoerd door een professionele plaatser, geldig tot 31 december 2015!

ArtStone geeft je alvast 5 tips om het terras van je dromen te realiseren.

1. De look

Je terras vormt de overgang van je woning naar je tuin. Het is belangrijk dat die overgang geleidelijk aan gebeurt. Een trend nu is dat het terras een verlengde wordt van de vloer en sfeer die je binnen beleeft. Zo wordt de grens tussen binnen en buiten kleiner en heb je een verlengde van je woonbeleving.

Kies je voor een terras met dezelfde kleuren als je tuin en woning of laat je het terras juist opvallen en kies je voor een contrasterende kleur?

Die keuze maak je volgens eigen smaak en rekening houdend met de bestaande situatie. Toch let je er beter op om niet té veel kleuren te combineren om het geheel niet te druk te maken. Kies dan eerder voor drie of vier kleuren die zowel binnen als buiten terugkomen. Of hou het eerder strak en kies voor één of twee basiskleuren. Breng afwisseling door kleur te gebruiken in aankleding of decoratie.

De look van een terras - ArtStone

Hoe groter het oppervlak (oprit + terras+tuin+huis) hoe meer kleur je kan gebruiken.

Bij Artstone werken we met grote presentatievlakken om dit meteen in werkelijkheid te tonen. Dit zal zeker helpen bij je keuze. De professionele adviseurs begeleiden je graag met bijkomende informatie.

2. Het materiaal: eigenschappen.

Vroeger was het zo dat het gewenste uitzicht mee de keuze van je materiaal bepaalde. Nu zijn er zoveel mogelijkheden dat je het gewenste uitzicht kan kiezen in een materiaal naar keuze.

Negen belangrijke eigenschappen waar je op moet letten bij de keuze van je materiaal:
  • plaatsingswijze, vorstbestendigheid, onderhoud, krasbestendigheid, prijs, hardheid, porositeit, kleurvastheid en gladheid.

Een tegel die op alle eigenschappen goed scoort, bestaat niet. Simpelweg omdat sommige zaken elkaars tegengestelde zijn. (bv. Een gladde tegel is gemakkelijker in onderhoud, maar is ook gevaarlijk om op uit te schuiven en zal gevoeliger zijn voor krassen.)

Kies daarom een tegel of klinker die goed scoort op de eigenschappen die voor jou het meest van belang zijn. De adviseurs van Artstone kunnen je dankzij hun jarenlange ervaring en praktische kennis ook zeker helpen bij je selectie.

3. Het materiaal: categorieën.

Er zijn 3 belangrijke productgroepen als je terrastegels gaat kiezen:

1. Beton
2. Keramiek
3. Natuursteen

betonBeton is vorstvrij, anti-slip, waterdoorlatend, goedkoop in vergelijking met andere producten en gemakkelijk in onderhoud als je kiest voor betontegels met een coating. Deze toplaag zal de tegel beschermen tegen vlekken en aangenamer (fijnere korrels) maken om over te lopen. Betontegels worden op stabilisé geplaatst, waardoor het geheel zeer waterdoorlatend is.

Dankzij de dikte van 6cm van de meeste betontegels kan je over beton ook rijden wat het interessant maakt als je de oprit en het terras in identiek hetzelfde uitzicht/materiaal wenst. Wel opletten met rijden over tegels in grote formaten!

keramiekKeramiek is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Hoe lager de porositeit, hoe minder vuil en vlekken er in de tegel kunnen indringen. Keramische tegels hebben een egaal en vrij glad oppervlak waardoor ze makkelijk te kuisen zijn.

Let wel op want keramische tegels zijn weinig poreus en dus ook niet erg waterdoorlatend, dit kan voor gladheid zorgen.

Zorg dat je terras goed afwatert en kies buiten bij voorkeur voor een tegel met een minimum aan reliëf, zo verdwijnt het slipgevaar. Net als bij natuursteen zijn er grote prijsverschillen tussen verschillende tegels. Goede keramische tegels zijn de laatste jaren zeer betaalbaar geworden.
Wil je buiten keramische tegels plaatsen? Zorg er dan voor dat ze vorstbestendig zijn. Keramische tegels zijn kleurvast en beschikbaar in enorm veel uitzichten (o.a. betonlook, houtlook en natuursteenlook). Keramische tegels kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden, handig als je hetzelfde uitzicht wenst voor je terras en je interieur. Bij Artstone vind je meer dan 300 soorten keramische tegels én hun originele variant in natuursteen of beton. Ideaal om de verschillende materialen en eigenschappen te vergelijken.

natuursteenNatuursteen is een natuurlijk product en dit zorgt voor een charme die de andere producten niet hebben. Natuursteen is poreus en dus waterdoorlatend en vlekgevoelig, maar heeft als voordeel dat vlekken uit zichzelf weer verdwijnen na een tijd.

Het is een natuurproduct, heeft oneffenheden en natuurlijke kleurnuances waardoor tijdelijke vlekken niet storend zijn. Dit is de charme en het onderhoudsvriendelijke van natuursteen. Er zijn verschillende natuurlijke gesteentes, maar de meeste zijn vorstbestendig en zeer hard.

Het oppervlak is op verschillende manieren te bewerken waardoor het uitzicht, maar ook de kras- en vlekbestendigheid kan bepaald worden. Bespreek de specifieke productkenmerken met een vakman.

Kies voor natuursteen als je een tegel wilt die leeft en de meest natuurlijke uitstraling heeft.

4. Formaat

Naast je persoonlijke smaak en de stijl van je woning zijn er 3 belangrijke factoren die mee het formaat van uw tegel kunnen bepalen.
De kostprijs van je terras zakt gevoelig als je voor een formaat kiest dat op een hele tegel uitkomt binnen uw terrasoppervlakte. Bij een terras van 2,4m breedte kies je beter voor een tegel met formaat 40x40cm of 60x60cm in plaats van 50x50cm, zo zal je een stuk minder snijwerk hebben. Let er wel op dat je ook de voegen meerekent.

Ten tweede: Kies geen te grote tegels voor een te kleine oppervlakte.
Megategels zijn mooi, maar ze vereisen een minimum aan plaats om tot hun recht te komen. Je zou toch minstens een 3-tal tegels naast elkaar moeten kunnen leggen.

Een derde factor is de onderhoudsvriendelijkheid van uw terras. Grotere formaten zijn onderhoudsvriendelijker, omdat er minder voegen zijn. Voegen zijn intensiever in onderhoud, omdat ze verkleuren en omdat daar onkruid groeit (bij onverharde voegen). Zorg voor aangepast materiaal als je een megategel gaat plaatsen. Een tegel van 100x100 cm weegt al snel meer dan 50kg!

5. Oppervlakte terras/verharding

Oppervlakte van een terrasDenk goed na over de oppervlakte die je gaat verharden. Hou hierbij zeker rekening met de waterdoorlaatbaarheid van uw tuin. In sommige gemeenten is het verplicht om (deels) waterdoorlatende materialen te gebruiken als je een grote oppervlakte gaat verharden.

Enkele mogelijke oplossingen zijn dan: siergrind, waterdoorlatende klinkers of de bufferblok.

Je ziet, aan mogelijkheden geen tekort. Met deze tips kan je je alvast verder verdiepen in de tegel die aan je wensen en mogelijkheden voldoet. Inspiratie opdoen kan via magazines, websites, folders en onze toonparken. Onze buitenparken zijn zelfs 24/7 toegankelijk.

Spring zeker ook binnen in één van onze zeven showrooms. We hebben meer dan 900 verschillende tegels in ons assortiment. Ruim uitgestald zodat je een duidelijk beeld krijgt van de tegel in realiteit.

ArtStone showroom

Tip: Geniet nu nog van het voordelig btw tarief van 6%
Bij verbouwingen aan woningen ouder dan 5 jaar. Vanaf januari 2016 wijzigt deze regel en zal het gunsttarief enkel nog bij woningen ouder dan 10 jaar gelden. Start je verbouwingswerken dus snel als je huis tussen de 5 en 10 jaar oud is om van dit voordeel te genieten! Lees er hier meer over.

Ook interessant