Tuin

Hoe kies je een nieuwe erfafscheiding?

Wil je een nieuwe erfafscheiding aanschaffen? Je zal merken dat er veel verschillende mogelijkheden zijn, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Iedere soort erfafscheiding vervult weer een andere functie en heeft andere kenmerken. Zo zijn er schuttingen om de privacy te verhogen en sierhekwerken om je tuin te verfraaien. Voordat je een nieuwe erfafscheiding aanschaft, is het dan ook altijd verstandig om eerst na te denken over het doel, het onderhoud en je budget. In dit artikel zullen deze drie punten bespreken.

Doel

Als eerste is het belangrijk om te bepalen wat het doel is van je nieuwe erfafscheiding. Wil je privacy, een optisch grotere tuin of een compleet nieuwe tuinuitstraling?

Privacy
Om privacy in je tuin te creëren kan je gaan voor een schutting, schanskorf of haag. Deze omheiningen zijn helemaal dicht. Als je graag je huidige erfafscheiding, bijvoorbeeld een hekwerk, dicht wilt maken, kan je het hekwerk laten begroeien met een plant, zoals een klimop. Je hoeft nu niet te investeren in een nieuwe omheining, maar enkel in de beplanting.

Grotere tuin
Als je graag je tuin groter wilt laten lijken, is het verstandig om voor een houten hekwerk te gaan. Kies voor een houten hekwerk met horizontale planken. Horizontale planken aan de zijkant van de tuin zullen de tuin langer laten lijken, en horizontale planken aan de achterwand zullen de tuin breder laten lijken.

Uitstraling
Wanneer je graag een nieuwe tuinuitstraling wilt creëren, kan je eigenlijk voor iedere soort erfafscheiding gaan. Er zijn wel een aantal omheiningen die bij een bepaalde stijl passen:

Romantische tuin - sierhekwerk
Moderne tuin - witte tuinmuur
Landelijke tuin - kastanje hekwerk
Natuurlijke tuin - haag

Hoe kies je een nieuwe erfascheiding

Onderhoud

Naast het doel van je nieuwe erfafscheiding, is het belangrijk om te kijken naar de mate van onderhoud die een erfafscheiding vraagt. Ben je bereid je omheining regelmatig te schilderen, of heb je er liever geen werk aan? Omheiningen die onderhoudsvrij zijn, zijn bijvoorbeeld sier- en spijlenhekwerken. Deze metalen hekwerken worden verzinkt, waardoor roestvorming wordt tegen gegaan, en vervolgens gecoat. Dit betekent dat er verf in poedervorm op het hekwerk wordt aangebracht en gebakken in de oven. De verf zit nu stevig vast, waardoor het hekwerk niet geverfd hoeft te worden én onderhoudsvrij is.

Andere erfafscheidingen die weinig onderhoud vragen zijn geïmpregneerde schuttingen, kunststof hekwerken of schuttingen, schanskorven of een (ongeverfde) tuinmuur.

Prijs

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om naar de prijs te kijken. Er is een breed aanbod van erfafscheidingen in verschillende prijscategorieën. Goedkope omheiningen hebben vaak een eenvoudige vormgeving. Je kan hierbij denken aan een geïmpregneerde schutting, tuinscherm of gaashekwerk. Deze producten zijn bovendien vaak zelf te plaatsen, waardoor je geen vakman hoeft in te schakelen.

Erfafscheidingen die duurder zijn, zijn bijvoorbeeld metalen hekwerken en hardhouten schuttingen. Metalen hekwerken worden met name duur als je ze zelf ontwerpt, maar hierdoor heb je wel een exclusieve erfafscheiding. Hardhouten schuttingen zijn duurder, omdat het hout uit een ver land komt en erg duurzaam is. Voor zowel het metalen hekwerk als hardhouten schutting geldt: ze zijn duurder maar gaan ook langer mee.

Zoals je ziet hebben erfafscheidingen verschillende mogelijkheden, voordelen en nadelen. Bepaal wat voor jou belangrijk is en kies op basis hiervan je nieuwe erfafscheiding.

Ook interessant