Tuin

Aankleding van de openbare ruimte, een aspect van levenskwaliteit

Aankleding van de openbare ruimte, een aspect van levenskwaliteit
De openbare ruimte van de stad zijn de straten, de pleinen, de parken en de oeverkanten waar iedereen gebruik van mag maken en die het gemeenschappelijke bezit zijn van ons allemaal. De veelzijdigheid van het publieke domein kent verschillende invalshoeken van waaruit ze wordt benaderd. Elke ruimte vraagt om haar eigen aanpak, en er is dan ook geen standaardoplossing voor de aanleg of inrichting van de stadsruimten. Sinds enkele jaren is er duidelijk meer aandacht voor de openbare ruimte, verwoord in ruimtelijke kwaliteit.

Deze vraag om verbetering komt niet alleen voort uit de zorg van bewoners en bezoekers, maar ook uit de wens van stadsbestuurders die graag imago verhogende stadsverfraaiing zien. Een stadsruimte kan nooit alleen maar fysiek ontworpen worden, ze moet ook worden gebruikt op een gegeven moment. Het is niet eenvoudig om een werkende openbare ruimten te ontwerpen.

Combinatie

Wat kenmerkt een duurzame inrichting van de openbare ruimte in haar verhouding tot het milieu in de ruime betekenis van het woord? Belangrijk zijn de aanwezigheid van de natuur, toe-eigening door de bewoners, kansen voor sociale uitwisseling, plaats van ecomobiliteit en levenskwaliteit. Steden als Berlijn, Parijs, Tokio, Seoel, Bogota en New York bezinnen zich op een nieuw mobiliteitsconcept: ecomobiliteit. Een combinatie van openbaar vervoer, fietsen en lopen moet de steden minder vervuilend maken en auto’s weren uit de stad. Meer lopen betekent ook meer rusten en daar hebben we natuurlijk bijpassend straatmeubilair voor nodig.

Aankleding van de openbare ruimte, een aspect van levenskwaliteit

Boombanken

Producenten van straatmeubilair zijn zich hiervan bewust. Het gaat meer dan om een bankje in een park. Er zijn producenten die een breed assortiment ontwikkelen buiten het klassieke gamma van buiten zitbanken, straatbanken, parkbanken. Maatwerk krijgt steeds meer de bovenhand. Tegenwoordig zijn de houten buiten zitbanken voorzien van 100% FSC gecertificeerde houten delen. Maar behoudens hout voert een producent als Erdi nog een aantal standaard stalen buiten zitbanken in zijn assortiment. Er wordt vanaf het ontwerp tot aan de plaatsing gewerkt en gedacht. Maar ook eventuele nazorg voor de parkbanken, straatbanken, buiten zitbanken en boombanken is steeds meer een punt van aandacht waar bedrijven rekening mee houden.

Aankleding van de openbare ruimte, een aspect van levenskwaliteit

Onderhoud

Neem nu de speciale golfbank die speciaal werd ontworpen ter ere van 150-jaar Badplaats Noordwijk in opdracht van de gemeente. Dergelijke aparte ontwerpen vragen toch een specifieke opvolging. Het golvende hout, geïnspireerd op de zee vraagt meer dan een standaardbank op onderhoud.

Ook interessant