Terras en oprit

Zorg voor een goede tuinafwatering

Je zou denken dat een tuin en water goed samengaan. Planten hebben water nodig en dat valt regelmatig gratis en voor niets uit de lucht. Alleen hebben we de momenten dat het regent en de hoeveelheid water die per bui naar beneden komt niet in de hand. Zo gebeurt het weleens dat het water de hele dag met bakken naar beneden komt. Dan is een goede tuinafwatering heel belangrijk, want planten die met hun wortels te lang onder water staan kunnen gaan rotten.

Veel aarde of juist betegeling?

Hoe meer tegels en terrasstenen je in de tuin hebt liggen, hoe belangrijker de tuinafwatering is. Aarde neemt vrij snel en goed het water op. Tegels doen dat zeker niet en dat water wil toch ergens naar toe. Als je geen goede afwatering hebt, blijft het in plassen op je terras liggen. Voor betegelde tuinen zijn afvoergoten met afdekraster verkrijgbaar. Die kun je in de tuin aanleggen om overtollig water weg te laten lopen. Een groot deel van het water dat op je dak en afdak valt kun je ook opvangen in een regenton.

Zorg dat je terras afloopt

Als je een afvoergoot aanlegt, zorg dan dat het terras iets schuin afloopt in de richting van de afvoer, anders kan het water niet naar de goot toe. Heb je een zwembad in de tuin, dan kan een afvoergoot om de rand van het zwembad ook zinvol zijn.

Ook interessant