Second Home

Recordaantal Belgen kocht buitenverblijf in Spanje

Recordaantal Belgen kocht buitenverblijf in Spanje
Het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje koopt, lijkt geen grenzen te kennen. De eerste jaarhelft van dit jaar waren ze met 1.594, én dat is alweer een record. Dat stelt de Belgische marktleider Azull, die de nieuwe statistieken van de Spaanse registratiekantoren kon inkijken. In Vlaanderen zijn het vooral de Antwerpenaren die massaal in een Spaans buitenverblijf investeren, gevolgd door de Oost-Vlamingen en heel wat mensen uit Vlaams-Brabant. Tegen eind dit jaar zullen voor het eerst méér dan 3.000 Belgen een tweede verblijf in Spanje gekocht hebben. Dat is zes keer zoveel als in 2008, toen de huizencrisis in Spanje uitbrak en er enorme vastgoedkoopjes te doen waren. Heel wat Belgen maakten deze zomer gebruik van de vakantie om op huizenjacht te gaan. Reden voor de topverkoop: heel wat andere concurrerende landen, zoals bv. Turkije, lijden onder de terreuronrust.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Van 11 tot en met 13 februari 2017 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats.

U kunt hier uw gratis inkomtickets downloaden

De statistieken van Belgen die de voorbije jaren Spaans vastgoed kochten, zijn hallucinant. In 2008 kochten amper 540 Belgen een Spaanse casa, maar daarna ging het steil bergop: van 1.031 Belgen in 2011 over 2.664 in 2013 tot 2.907 vorig jaar. Sinds 2008, nauwelijks een jaar nadat de eerste gevolgen duidelijk werden van de huizencrisis, werden in totaal al 14.674 Belgen eigenaar van een Spaanse casa.

Recordaantal Belgen kocht buitenverblijf in Spanje

Voor 2016 komen daar naar schatting nog eens 3.188 nieuwe Belgische eigenaars bij, berekende marktleider Azull op basis van de officiële statistieken. En dat zal opnieuw een record zijn. De eerste zes maanden van dit jaar kochten al 1.594 Belgen een vakantiewoning in Spanje. Dat is 3,5 procent méér dan dezelfde periode vorig jaar (1.539).

Vooral Antwerpenaren kopen in Spanje

Als we naar de Belgische aankopen in Spanje kijken, zijn het vooral de Vlamingen die kopen. In Vlaanderen koopt niemand zoveel Spaanse buitenverblijven als de Antwerpenaren, gevolgd door de Oost-Vlamingen, kopers uit Vlaams-Brabant, West-Vlamingen en Limburgers. Dat stelt Azull op basis van een eigen marktanalyse en de officiële statistieken van de Spaanse registratiekantoren.

Onrust in concurrerende landen

Spanje is bij de Belgen al een hele tijd in trek, en dat had de laatste jaren vooral te maken met de vastgoedkoopjes die er te doen waren. Maar zelfs nu de gemiddelde vakantiewoning -  bekeken over heel Spanje - zo’n 7,5 procent duurder is geworden ten opzichte van 2015, blijft het land zijn aantrekkingskracht behouden.

Recordaantal Belgen kocht buitenverblijf in Spanje

Brexit-effect op Spaans vastgoed

Hoewel de voorbije maanden dus opnieuw een recordaantal Belgen zich aan Spaans vastgoed waagde, zakten we toch weg van de vierde naar de zesde plaats in het lijstje van meest populaire kopers in Spanje. Dat betekent alleen maar dat het land ook bij andere buitenlandse kopers aan populariteit wint. Zo kochten het voorbije half jaar zowel de Zweden (+6%), als de Duitsers (+7%) en Italianen (+4,5%) massaal meer tweede verblijven in Spanje.

Niemand koopt meer in Spanje dan de Britten. Door de Brexit is een Spaans buitenverblijf echter aanzienlijk duurder geworden voor de Britten. Daardoor zou het kunnen dat ze de komende maanden mogelijk iets minder Spaanse casa’s kopen, wat wel eens tot prijsdalingen zou kunnen leiden. Al wordt het Brexit-effect op het Spaans vastgoed pas echt duidelijk in 2017. Voor de Belgen die in Spaans vastgoed investeren, zullen de gevolgen van de Brexit hoe dan ook minimaal zijn, gezien ze vooral actief zijn op de Spaanse nieuwbouwmarkt. Wereldwijd wordt verwacht dat er dit jaar 54.500 Spaanse panden in buitenlandse handen terechtkomen. Dat is 18 procent meer dan in 2015.

Ook interessant