Duurzaam Bouwen

Voor- en nadelen van houtskeletbouw

Wereldwijd worden er talloze huizen gebouwd volgens de principes van de houtskeletbouw. In Noord-Europa, Canada en de Verenigde Staten is houtskeletbouw dé bouwmethode bij uitstek. En ook hier raakt de methode langzaam ingeburgerd. Een goeie zaak? Bij houtskeletbouw bestaan de dragende structuren (muren en dakgebinte) uit houten balken die samen een skelet of geraamte vormen. Dat wordt vervolgens bekleed met plaatmateriaal. De holtes zijn gevuld met isolatiemateriaal, net zoals bij een bakstenen huis.

Voordelen van deze methode

Welke voordelen biedt deze bouwmethode precies?
  • Snelheid. Er is geen water nodig tijdens de constructie en dus heb je geen last van droogtijden. Dat levert een aanzienlijk voordeel op, want zo kun je sneller aan de afwerking beginnen.
  • Thermische isolatie. Hout is een natuurlijk materiaal dat warmte opslaat en goed isoleert. Uiteraard blijft goed isoleren met hoogwaardig isolatiemateriaal de sleutel tot succes.
  • Keuzevrijheid. Misschien hou je helemaal niet van een houten huis? Geen enkel probleem! Want of het geraamte nu uit hout bestaat, of gemaakt is van traditionele bouwstenen, de gevel kies je uiteindelijk toch zelf. Je kunt een houten woning evengoed afwerken met gevelstenen, als je dat wil. Op het einde zie je zelfs geen verschil meer met een klassiek huis in rode baksteen.
  • Ecologisch. Kies je voor hout met het FSC-label, dan kies je voor een duurzame woning. Hout is bovendien perfect te recycleren.

Wat zijn de aandachtspunten?

Naast voordelen, zijn er ook enkele nadelen of aandachtspunten aan houtskeletbouw:
  • In de zomer kan het snel te warm worden. Een ventilatiesysteem – een must in elke moderne woning – is hier absoluut onmisbaar.
  • Hout heeft een mindere akoestische isolatie. Terwijl stenen het geluid tegenhouden, biedt hout dat voordeel niet. Voorzie daarom extra geluidsisolatie in je huis.

Ook interessant