Nieuwbouw

Hoe kies ik een betrouwbare aannemer?

Oplichting door malafide aannemers is regelmatig in het nieuws. Voor elke bouwheer is het belangrijk te weten welke aannemer hij kan vertrouwen. Om u hierbij te helpen heeft de Confederatie Bouw een aantal tips opgesteld. Neem bijvoorbeeld uw tijd om een aannemer te zoeken. Bekijk de website van de aannemer, vraag naar voorbeelden van recent werk of vraag aan bestaande klanten naar het resultaat en de service van de betrokken aannemer. Mond-tot-mondreclame werkt vaak zeer goed. Als u met een architect werkt, zal hij u zeker kunnen adviseren. De leden van de Confederatie Bouw vindt u op de website ‘Ik zoek een vakman’.

Controleer uw aannemer

U kan een aantal dingen zelf controleren. Ga na of hij geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan via de website van de FOD Economie. Controleer ook of hij de juiste vakkennis heeft. Dat doet u via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd. Een goede aannemer wordt op technisch vlak ondersteund door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).

Vraag een offerte

Een goede vakman zal u altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen. Door enkele offertes te vergelijken, kan u een onderbouwde keuze maken. Een offerte is gratis. Neem uw tijd om de offerte te bestuderen en beslis zeker niet overhaast.

Kies voor kwaliteit

Neem dus ook andere criteria in beschouwing dan alleen maar de prijs. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Kies ook niet alleen in functie van de termijn waarbinnen de aannemer uw werken kan uitvoeren. Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit.

Vermijd grote voorschotten

Voorschotten zijn zeer courant bij bouwprojecten. Vaak moet een aannemer ook op voorhand materiaal aankopen. Een voorschot van 20 à 30% bij aanvang van de werken is dus zeker normaal. Overdreven voorschotten moet u echter vermijden. Bij grotere projecten betaalt u best naargelang de werken vorderen.

Vermijd cash

Als u cash gebruikt, zorg er dan voor dat u een bewijs van betaling heeft. Vermijd echter grote bedragen. Cash geld gebruiken om in het zwart werken te laten uitvoeren, is illegaal. Maar weet ook dat u dan een groot risico neemt. U heeft bijvoorbeeld geen verhaal bij gebreken en geen rechten bij geschillen.

Vraag een factuur

Als u werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dit beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Een factuur bezorgt u een overzicht van de verrichte werken.

Informeer u over de wet-Breyne

Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of u onder de wet- Breyne valt. Deze wet beschermt u als bouwheer tegen onrechtmatige bedingen in het contract en tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. De Confederatie Bouw biedt een typecontract aan dat de belangen van de consument verdedigt.

Wees kritisch ten opzichte van labels

Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Helaas is de kwaliteit van de labels zelf ook sterk divers. Een voorbeeld van een betrouwbaar label is Construction Quality.

Zoek bij conflict naar een oplossing

Een rechtszaak wil u echt te allen prijze vermijden. Een aannemer kan een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. U kan terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw of u kan uw aannemer suggereren om het WTCB te contacteren voor onafhankelijk advies.

Handige link: www.ikzoekeenvakman.be

Ook interessant